www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



S-a aprobat forma finala a proiectului privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara

Autor: Bancherul.ro
2012-12-14 09:15
Ministerul Finantelor anunta ca liderii europeni au aprobat forma finala a proiectului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară.

Romania si-a exprimat intentia de a face parte din aceasta autoritate, putand deveni astfel membra cu drept de vot.

Banca Centrală Europeană va asigura supravegherea pentru toate băncile din mecanismul unic de supraveghere începând cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului

Comunicatul de presa al Ministerului Finantelor:

Miniştrii de Finanţe din UE au agreat forma finală a Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară

În cadrul Consiliului Ecofin, desfăşurat în data de 12 decembrie 2012, miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au agreat forma finală a pachetului legislativ privind Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară - primul pilon în proiectul Uniunii Bancare. Din partea României, a participat domnul Secretar de Stat Claudiu Doltu (foto).

În urma discuţiilor, desfăsurate pe parcursul a 14 ore, s-a convenit asupra regulamentului, care spune că orice stat membru poate participa în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere Bancară. Astfel, statele non-euro participante devin membri cu drept de vot în Consiliul de supraveghere.

Banca Centrală Europeană va asigura supravegherea pentru toate băncile din mecanismul unic de supraveghere începând cu data de 1 martie 2014 sau la 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. În cazul unor situaţii de recapitalizare directă a unor bănci prin Mecanismul European de Stabilitate, aceste termene pot fi devansate, pentru ca BCE să poată supraveghea mai repede respectivele instituţii de credit. De asemenea, BCE are flexibilitate în a extinde termenele de implementare ale mecanismului unic de supraveghere, în cazul în care, în urma unor evaluări, nu este pregătită să preia supravegherea.

Mai mult, Consiliul Ecofin a stabilit că va exista o delimitare clară între responsabilităţile autorităţilor naţionale competente şi cele ale Băncii Centrale Europene.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au agreat şi regulamentul privind Autoritatea Bancară Europeană. Rezultatul negocierilor a asigurat conservarea influenţei în Autoritatea Bancară Europeană pentru statele membre non-euro, fie că participă sau nu la mecanismul unic de supraveghere.

"Acordul atins la nivelul Uniunii Europene se va contura, în timp, ca o pagină de istorie. Asistăm în prezent la naşterea Uniunii bancare şi a primului său pilon, Mecanismul Unic de Supraveghere Bancară. Pe tot parcursul discuţiilor, începând cu luna iulie, Romania a avut o pozitie activă şi constructivă pentru găsirea unui compromis în spirit european", a declarat dl Secretar de Stat Claudiu Doltu, la închiderea reuniunii Consiliului Ecofin. "