www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile elvetiene UBS si Credit Suisse aplica dobanzi negative la depozitele constituite de banci

Autor: Bancherul.ro
2012-12-12 09:42
UBS AG, cea mai mare bancă din Elveţia, va începe să aplice, la data de 21 decembrie, dobândă negativă pentru depozitele în monedă elveţiană ale clienţilor bancari, în contextul în care instituţiile financiare caută modalităţi de acoperire a cererii tot mai mari de franci.

"Din cauza situaţiei actuale de pe piaţă, care afectează francul elveţian, am decis să luăm măsuri suplimentare de corecţie. Vom începe să percepem o taxă pentru soldurile păstrate de instituţiile financiare în conturile lor în franci de la UBS Zürich", a anunţat banca elveţiană.

Potrivit UBS, dobânda percepută va fi comunicată individual clienţilor, în câteva zile, iar măsura în acest sens este menită să-i încurajeze pe clienţii bancari să-şi menţină conturile în franci la un nivel cât mai redus posibil.

Decizia UBS vine după ce, săptămâna trecută, "Credit Suisse Group" AG, a doua mare bancă din Elveţia, şi-a anunţat clienţii financiari instituţionali că va aplica dobânzi negative la depozite, începând din data de 10 decembrie. La momentul respectiv, "Credit Suisse" a informat: "Din cauza condiţiilor de piaţă şi după o monitorizare atentă a situaţiei pe parcursul acestui an, am decis să aplicăm dobânzi negative la depozitele ce depăşesc o anumită valoare. Ne invităm clienţii să-şi păstreze conturile în numerar la un nivel cât mai redus, ca să evite dobânzile negative".

La nivel mondial, mai sunt şi alte bănci care au impus dobânzi negative pentru depozitele în franci şi coroane daneze: "State Street" Corp. şi "Bank of New York Mellon" Corp. din SUA, respectiv "Royal Bank of Canada".

Banca Naţională a Elveţiei (SNB), care încearcă să ţină sub control cursul francului, nu a comentat nici decizia UBS, nici pe cea luată anterior de "Credit Suisse" în privinţa dobânzilor negative. În august 2011, SNB a redus dobânzile aproape de zero, iar în septembrie 2012 a impus un prag minim de 1,20 franci/euro ca să stopeze aprecierea monedei naţionale, care afecta exportatorii.

Decizia "Credit Suisse", anunţată în 3 decembrie, a generat deprecierea monedei elveţiene, aceasta consemnând, în ziua respectivă, cea mai puternică scădere din ultimele trei luni faţă de euro. Declinul a continuat şi în zilele următoare, investitorii pariind că şi alte bănci din Elveţia vor impune dobânzi negative la depozite.