www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Romania a cerut clarificarea a 3 probleme privind mecanismul unic de supraveghere bancara

Autor: Bancherul.ro
2012-12-04 18:20
Ministerul Finantelor anunta intr-un comunicat ca secretarul de stat Claudiu Doltu a prezentat, la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfăşurată la Bruxelles, poziţia României privind mecanismul unic de supraveghere bancară.

Doltu a facut referire la 3 aspecte in discutie:

1. Egalitatea dintre ţările din zona euro şi cele din afara acesteia
2. Delimitarea clară a atribuţiilor de politică monetară a Băncii Centrale Europene de atribuţiile care ţin de politica de supraveghere bancară
3. Rezolvarea unor constrângeri de natură juridică

Comunicat de presa al Ministerului Finantelor:

Secretarul de Stat în Ministerul Finanţelor Publice, domnul Claudiu Doltu, a participat astazi la reuniunea Consiliului ECOFIN, desfăşurată la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi subiectul mecanismului unic de supraveghere bancară. România apreciază faptul că, într-un timp relativ scurt, s-a înregistrat un progres considerabil în ceea ce priveşte realizarea mecanismului unic de supraveghere bancară.

Reprezentantul României, dl Secretar de Stat Claudiu Doltu, a subliniat în cadrul Consiliului Ecofin că adâncirea pieţei bancare este o condiţie esenţială pentru ţările din Uniunea Europeană preocupate de găsirea soluţiilor care să conducă la reluarea creşterii economice. Din această perspectivă, România salută şi apreciază efortul şi eficienţa tuturor părţilor implicate în negocieri, în special ale Preşedinţiei cipriote şi ale Comisiei Europene, în sensul căutării şi formulării unor soluţii de compromis acceptate de un număr mare de ţări cu puncte de vedere diferite.

Secretarul de Stat Claudiu Doltu a prezentat poziţia României, făcând referire la trei aspecte care rămân în discuţie.

Primul se referă la egalitatea dintre ţările din zona euro şi cele din afara acesteia. Preşedinţia şi Comisia Europeană au acordat permanent atenţie acestui aspect şi au formulat soluţii acoperitoare, însă, unele ţări solicită mai multe clarificări. În situaţia în care va apărea un dezacord al unui stat membru din afara zonei euro faţă de o decizie a Consiliului Guvernatorilor (în cazul mecanismului decizional al Consiliului de Supraveghere al BCE), România consideră că acest lucru nu ar trebui să conducă, în mod automat, la terminarea cooperării în cadrul mecanismului de supraveghere unică.

Un al doilea aspect care comportă încă discuţii este delimitarea clară a atribuţiilor de politică monetară a Băncii Centrale Europene de atribuţiile care ţin de politica de supraveghere bancară. Reprezentantul României a arătat, pe de o parte, că independenţa băncii centrale şi, implicit, a politicii monetare pot fi considerate subiecte în afara deciziei politice a guvernelor şi, pe de altă parte, că politica de supraveghere bancară nu poate fi separată de responsabilitatea şi răspunderea democratică a guvernelor. De aceea, România consideră firesc ca pentru decizia finală să se găsească o soluţie care să fixeze fără echivoc această delimitare.

Un alt aspect adus în discutie de reprezentantul României şi care necesită o atenţie deosebită ţine de rezolvarea unor constrângeri de natură juridică. Cu toate acestea, România nu vede în acest lucru o piedică majoră având în vedere că atât Comisia Europeană cât şi statele membre au arătat, de-a lungul ultimelor luni, o mare disponibilitate de a coopera pentru a ajunge la un rezultat dorit.