www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fraudele bancare: Cum s-au obtinut credite de la CEC Bank, cu certificate de depozit cereale false si garantate de seful FNGCIMM, Aurel Saramet

Autor: Bancherul.ro
2012-11-02 19:11
Grupul infractional condus de Mihai Stan şi Daniel Ruse a reusit sa obtina credite de la CEC Bank, cu certificate de depozit cereale false si garantate de seful FNGCIMM, Aurel Saramet, releva documentele prezentate judecatorilor de catre procurorii DIICOT.

Grupul a reusit sa ia de la CEC Bank Alba Iulia, în 17 august 2010, un credit în valoare de 3,125 milioane lei, în numele SC Ancuta SRL cu scrisoare de garanţie de la Fondul Naţional pentru Grantarea Creditelor pentru IMM-uri în valoare de 2,4 milioane lei, se arata in documentele DIICOT.

Creditul nu a fost restituit, astfel încât banca a demarat procedura executării.

In urma audierii funcţionarilor bancari din cadrul CEC Bank Alba Iulia (Cerbeanu Valentin, Costea Aura Roxana, Mihailov Florentina Daniela, Roiu Pavel Cristian, Alexandru Manuela, Botez Elena, Istrate Dumitru Constanţa şi Popescu Nicoleta) s-a constatat că în sediul unităţii, în afară de denunţătorii Tudoriu Marin şi Sintu Ioan, persoanele ce figurau ca asociaţi şi administratori ai SC Ancuta SRL, s-a prezentat sub identitatea falsă de "Mihai Stancu" suspectul Mihai Stan, care a fost recunoscut de pe planşa foto de funcţionari "ca fiind persoana ce s-a recomandat a fi director general al SC Ancuta SRL, prezentând o carte de vizită în acest sens, înscris aflat la dosarul crizei.

De asemenea, în sediul sucursalei s-a prezentat numitul Toma Mihai ca garant fidejusor. De întocmirea în fals a certificatelor de depozit cereale prezentate ca garanţie pentru creditul de 10,7 milioane lei s-a ocupat Stanciu Iulian, zis "Alin".

"În vederea garantării acestui credit (3,125 milioane lei), Diaconescu Dragoş le-a intermediat legătura cu numitul Şaramet Aurel, directorul Fondului Naţional pentru Garantare Creditelor pentru IMM-uri, care le-a eliberat scrisori de garanţie pentru acordarea creditului", susuţin procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării preventive a 33 de persoane din gruparea care se ocupa cu fraude bancare, obţinut de Mediafax.

La data de 10 februarie 2010, liderul grupării, Mihai Stan, i-a chemat pe numiţii Tudoroiu Marin şi Sintu Ioan să cesioneze firma către doi cetăţeni din Republica Moldova. Efectuându-se verificări cu privire la aceşti doi cetăţeni, DIICOT a constatat că nu au intrat niciodată pe teritoriul României.