www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Eliza Erhan, Millennium Bank: Exista un interes in crestere pentru creditele imobiliare in lei, insa numerosi clienti vor in continuare credite in euro

Autor: Bancherul.ro
2012-10-29 17:59
Eliza Erhan (foto), Director Dezvoltare Produse Retail la Millennium Bank, apreciaza, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca exista un interes tot mai mare pentru creditele ipotecare in lei, fara risc valutar, fapt dovedit atat de statisticile pietei cat si de evolutia portofoliului bancii.

Pe de alta parte, mentioneaza ea, numerosi clienti apreciaza in continuare creditele in euro, care au dobanzi mai mici decat imprumuturile in lei.

Bancherul.ro: Ce succes au in prezent creditele imobiliare in lei?

Eliza Erhan: Creditele imobiliare in lei au inregistrat pe piata o crestere de 15% la sfarsitul lunii septembrie fata de luna decembrie a anului 2011, ceea ce arata interesul crescut al clientilor pentru acest tip de finantare ce nu implica risc valutar, conform statisticilor BNR.

In ceea ce priveste Millennium Bank, aproximativ 10% din creditele imobiliare acordate in ultimele trei luni sunt in moneda nationala, fata de sub 1%, in perioada ianuarie-septembrie 2012.

- Care e strategia Millennium in aceasta privinta? Se va concentra pe creditele in lei?

- Millennium Bank a redus, incepand cu luna octombire, marja aplicata Creditului pentru investitii imobiliare in lei cu aproape un punct procentual, astfel ca acum dobanda este alcatuita din Robor la 6 luni plus o marja care incepe de la 2,5%, in functie de valoarea avansului si optiunea clientului de a-si transfera venitul lunar la banca.

Prin aceasta reducere de pret, incercam sa facilitam accesul la creditele in lei pentru cat mai multi clienti care doresc sa achizitioneze sau sa renoveze o locuinta. Numerosi clienti sunt in continuare interesati de creditarea in euro, avand in vedere ca exista inca o diferenta destul de mare intre dobanzile la lei si cele la euro, diferenta datorata ratelor de referinta Robor, respectiv Euribor.

- Creditele in valuta ar putea fi foarte riscante pe termen lung, asa cum spun alti bancheri?

- Fata de creditele in lei, creditele in valuta comporta in plus riscul valutar. Dar acest risc este luat in considerare in analiza de credit a clientului, prin acceptarea unui grad de indatorare mai mic fata de creditele in lei.

- Ar putea deveni creditele in lei chiar mai ieftine decat cele in euro?

Avand in vedere diferentele existente in acest moment intre ratele de referinta, este putin probabil ca imprumuturile in lei sa devina mai ieftine decat cele in euro.