www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bogdan Olteanu, BNR: Pentru relansarea creditarii, bancile au nevoie si de alte resurse financiare decat de la bancile-mama, precum obligatiunile ipotecare (covered bonds)

Autor: Bancherul.ro
2012-10-25 10:59
BNR se afla intr-un proces de consultari cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) pe tema reglementarii obligatiunilor ipotecare (covered bonds). "Avem niste intrebari la care asteptam raspuns", a spus Bogdan Olteanu (foto), viceguvernatorul BNR, in cadrul unei conferinte organizate astazi la BNR de Finmedia, una dintre probleme fiind si siguranta acestor instrumente financiare derivate care au creat probleme in trecut.

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank Romania, o banca puternic implicata pe piata creditelor imobiliare, s-a aratat interesat de emiterea unor astfel de titluri ca alternativa pentru finantarea de noi credite imobiliare.

Romania are o lege pentru emiterea de obligatiuni ipotecare (Legea 32/2006) inca diin 2006, insa pana acum nu a existat nicio emisiune de obligatiuni, in conditiile in care bancile au avut la dispozitie suficiente resurse de finantare, in special de la bancile-mama din Europa.

Legea urmeaza a fi acum actualizata, dupa modelul legislatiei din Germania.

In alte tari vecine exista o piata a obligatiunilor ipotecare destul de dezvoltata: Polonia e pe trend ascendent, in Cehia stocul de obligatiuni, de 8,1 miliarde euro, finanteaza un segment foarte important de credite ipotecare, potrivit lui Sergiu Oprescu. El apreciaza ca si Romania ar putea ajunge la o piata de obligatiuni de 3 miliarde de euro, cu o valoare asemanatoare cu cea din Cehia.

Piata obligatiunilor ipotecare in UE are o valoare de 1,9 trilioane euro, cu 582 milioane euro emise in 2011, cei mai mari emitenti fiind Spania, Danemarca, unde creditele ipotecare se finanteaza aproape 100% din obligatiuni ipotecare, Suedia, Franta, Germania.

Olteanu: Bancile trebuie sa ne convinga ca e vorba de un instrument financiar serios, date fiind experientele neplacute

Olteanu a mentionat ca bancile trebuie sa-si regandeasca politici de funding, solutii noi de finantare, pentru ca liniile de finatare de la bncile-mama se reduc, economisirea interna nu poate evolua decat in timp. "De aceea, este evident ca daca ne dorim o relansare a creditarii, trebie sa avem nu doar cerere solvabila ci si resurse pe care bancile trebuie sa le gaseasca creativ, dar si sigur si stabil.

Asteptam sa vedem si catre ce moneda trebuie orientate, spre leu sau altele, vrem sa fie la costuri atractive pentru banci, deci si pentru clienti. De asemenea, aceste emisiuni trebuie supuse unui mecanism de supraveghere special, sa vedem care sunt limitele si mecanismele de supragarantare", a mai spus Olteanu.

"Pana la conturarea parametrilor tehnici si momentul in care bancile sa le emita, e foarte important ca piata sa stie despre ce vorbim, si este foarte important de a convinge ca este vorba de un instrument sigur, serios, responsabil, date fiind experientele neplacute din anii precedenti, cand piata avea instrumente ce nu erau ceea ce erau. Acum nu ne aflam in aceeasi situatie, mecanismul de impachetare este foarte bine structurat, insa trebuie si bine explicat acest lucru", a adaugat viceguvernatorul BNR.