www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fitch: Cauza principala a creditarii moderate este scaderea oportunitatilor si nu constrangerile bancilor legate de finantare

Autor: Bancherul.ro
2012-10-17 08:46
Un sondaj realizat de către agenţia de rating Fitch în rândul a patruzeci şi trei de bănci din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu capital majoritar străin, arată că finanţarea din partea băncilor-mamă ale acestora s-a redus moderat de la debutul crizei financiare globale.

Cu toate acestea, Fitch consideră că numărul redus al oportunităţilor de creditare atractive din ECE au fost cauza principală a creşterii modeste a creditării în regiune, şi nu constrângerile legate de finanţare.

Rezultatele preliminare sugerează că, între finele lui 2008 şi prima jumătate a acestui an, finanţarea din partea băncilor-mamă a instituţiilor de credit din ECE s-a diminuat cu 20%, de la 78 miliarde euro, la 62 miliarde euro. Deşi proporţia creditelor achitate către grup este semnificativă, în termeni absoluţi aceasta reprezintă o pondere moderată de 4% din totalul pasivelor acestora, explică Fitch.

Fondurile retrase de către băncile-mamă au fost, în mare parte, înlocuite cu depozite ale clienţilor locali, ceea ce a permis sistemelor bancare din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia celui din Ungaria, să evite contracţii ale bilanţurilor şi să raporteze o creştere a creditării pozitivă, chiar dacă slabă, arată agenţia de rating. Rezultatele sondajului Fitch sunt în linie cu tendinţele din finanţarea străină indicate de către datele Băncii Reglementelor Internaţionale şi statisticilor cu privire la datoriile externe ale statelor ECE.

Potrivit rezultatelor studiului Fitch, cele mai semnificative reduceri ale fondurilor venite dinspre băncile-mamă s-au înregistrat în Bulgaria, care a avut o scădere de 47%, egală cu 13% din pasivele totale ale băncilor, şi Ungaria, cu o scădere de 38%, echivalentul a 12% din pasive. În Bulgaria, acest lucru s-a reflectat într-o creştere cu 30% a depozitelor pe parcursul perioadei analizate, notează agenţia de rating, care precizează că sumele intrate în băncile bulgare sub forme de depozite au reprezentat mai mult decât dublul volumului finanţării externe, ceea ce a ajutat sectorul bancar din această ţară să aibă o creştere cu 13% a creditării.

În cazul Ungariei, reprezentanţii Fitch sunt de părere că reducerea intrării de fonduri dinspre grup a reflectat atât temerile mai mari ale băncilor-mamă cu privire la perspectivele sectorului bancar, cât şi necesarul mai redus de finanţare al subsidiarelor locale ale acestora după returnarea de credite ipotecare în valută de către clienţi.

Portofoliul de credite al sectorului bancar din Ungaria s-a contractat cu 15% exprimat în forinţi (22% în euro) între sfârşitul lui 2008 şi prima jumătate a acestui an, arată domniile lor.

Agenţia de rating consideră că deţinerea de către străini a unei părţi din sectorul bancar din ECE a avut şi are, în continuare, influenţe pozitive pentru stabilitatea financiară şi macroeconomică a regiunii. Majoritatea băncilor străine cu o prezenţă importantă în Europa Centrală şi de Est au rămas implicaţi în ECE, recapitalizându-şi subsidiarele atunci când acestea au avut nevoie, se arată în raport. Cu toate acestea, competiţia mai acerbă pentru depozite locale şi preţurile mai ridicate ale facilităţilor de finanţare intra-grup au contribuit la crearea unei presiuni asupra marjelor de profit ale băncilor din regiune, iar creşterea aversiunii la risc, atât din partea creditorilor, cât şi a potenţialilor clienţi, constrânge avansul creditării, atrag atenţia reprezentanţii Fitch.

In următoarele săptămâni vor fi publicate rezultatele complete ale studiului, care acoperă bănci din ţara noastră, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia, cu active în valoare de 454 miliarde euro la sfârşitul anului trecut, echivalentul a 58% din totalul activelor bancare din aceste ţări.