ECONOMIE | Analize economice

Primăvara nu-i ca iarna - proiecțiile ajustate pentru PIB, deficitul extern și salariul real

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-05-10 12:28

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a ajustat în prognoza de primăvară 2023 proiecțiile pentru PIB și salariul real în raport cu datele anterioare, publicate la începutul anului curent.

Astfel, rezultatul economic mai mic pe anul trecut cu 17,5 miliarde lei decât se sconta în prognoza de iarnă a determinat o reașezare în jos a valorilor nominale pentru perioada 2023 – 2025. Totuși, cu un ritm mai alert per total, astfel încât în 2026 să se ajungă la o depășire a estimărilor anterioare.

Dacă avansul PIB în termeni reali a fost redus de la 4,9% la 4,7% (rezultat comunicat oficial de INS în varianta provizorie 2, care va rămâne valabilă până la anul), șirul pentru următorii trei ani a fost păstrat la 2,8% în 2023, 4,8% în 2024 și 5% în 2025 și chiar ușor crescut pentru 2026, de la 4,5% la 4,6%.

De reținut, în context, reevaluarea semnificativă în jos a deflatorului care permite translarea valorilor nominale în creșteri reale ale rezultatului economic pentru 2022 (altminteri nu s-ar mai fi obținut valoarea de 4,7%) a fost simultană cu creșteri pe toată linia a acestui indicator pe parcursul următorilor patru ani.

Pe sectoare ale economiei, prognoza oficială vede o evoluție mai slabă decât se calculase anterior a industriei (trecută de la +0,6% la -0,2% pentru anul în curs și de la +4,7% la +4,0% în 2024), păstrează revenirea agriculturii la +10,6% în 2023 (sub scăderea de -11,6% de anul trecut dar cu o perspectivă net mai favorabilă anul viitor, cu +5,3% în loc de +2,7%) și îmbunătățește cifrele pentru construcții și servicii, ceea ce ar compensa influențele în formarea PIB.

Interesant, apare ameliorată proiecția pentru soldul balanței comerciale, de unde și cifre ceva mai bune în perspectivă pentru soldul contului curent. Evaluarea pentru evoluția exporturilor este marginal mai mică, deși valoarea avansată pentru 2022 a fost depășită.

Restrângerea minusului din schimburile externe urmează să provină dintr-o reducere tot mai mare a importurilor avute în vedere la prognoza anterioară, reducere situată între aproximativ 3,8 miliarde euro în 2023 și 5 miliarde euro în 2026.

Ajustarea deficitului de cont curent, ajuns la cota alarmantă de 9,3% din PIB anul trecut și modificată ca traiectorie de la -8,1% în 2023 spre -6,7% în 2026, este bazată pe o creștere a rezultatului economic exprimat în euro, în condiții de cvasistagnare a soldului negativ la circa -27 miliarde euro.

Ceea ce ar implica un curs de schimb foarte stabil și o creștere sistematică a excedentului pe partea de servicii, care să compenseze deteriorarea cu circa 9 miliarde euro la mărfuri, pe parcursul orizontului de prognoză de patru ani.

La nivelul angajaților, prognoza de primăvară a adus o diminuare a valorilor nominale și în termeni reali în ceea ce privește evoluția salariului pentru 2023 și 2024. Refacerea puterii de cumpărare din 2021 (după scăderea de -2,2% din 2022) urmează să se producă ceva mai departe în timp, pe parcursul anului viitor.

Din comparația seriilor pentru avansul PIB în termeni reali și pentru salariul real (puterea de cumpărare), rezultă că, spre deosebire de perioada anterioară crizei economice, câștigurile angajaților ar urma să crească sub nivelul atins de rezultatele din economie.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii