BANCI | Ultima Ora

Presa germana: Romania si Bulgaria au aderat "cu decenii prea devreme" la UE

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-13 13:07

Situaţia de la Bucureşti, care a pierdut avantajul n faţa Bulgariei, nu mai este "chiar roz", fiind tot mai clar că cele două ţări au aderat "cu decenii prea devreme" la UE, iar n consecinţă CE ameninţă cu suspendarea fondurilor europene, scrie presa de limbă germană comentnd raportul pe justiţie.

Cea mai critică poziţie din presa de limbă germană o are cotidianul austriac Der Standard, care constată că n Romnia şi Bulgaria are loc mai degrabă "un regres n loc de progres", ntruct, n ceea ce priveşte reformarea justiţiei, nu s-au făcut prea multe. "Cine răsfoieşte cel mai recent raport pe justiţie ar putea crede că, din greşeală, a dat peste un text din 2007 sau 2008: combaterea ineficientă a corupţiei la nivel nalt, un sistem juridic foarte ineficient şi o folosire defectuoasă a fondurilor UE aceasta a fost şi este esenţa analizelor de pnă acum. Reformele din Romnia şi Bulgaria au stagnat din 2007. n unele domenii, n cazul cărora se constataseră n vară progrese, se constată acum regrese", scrie Der Standard, citat de Newsin.

CE nu are mpotriva acestor evoluţii niciun răspuns şi nici instrumentele pentru a determina aplicarea reformelor, subliniază Der Standard. "Aceasta reprezintă un oarecare eşec al procesului de extindere al UE. Experienţa de pnă acum arată că Bulgaria şi Romnia nu numai că au fost acceptate n UE cu cţiva ani prea devreme, ci cu decenii. Greşeală capitală a fost garantarea aderării la UE independent de progresele reformelor", scrie Der Standard. "Bruxelles-ul ncepe să conştientizeze că extinderea UE cu orice preţ este totuşi prea scumpă", conchide cotidianul austriac.

Wiener Zeitung scrie că "Bucureştiul este ameninţat de pierderea fondurilor UE" din cauza stadiului reformelor pentru atingerea standardelor UE. Mai mult, ziarul austriac consideră că Romnia a "pierdut avansul pe care l avea n faţa Bulgariei".

"Bucureştiul a scăzut ritmul reformelor din vară şi a ajuns, din punctul de vedere al independenţei justiţiei, al statului de drept şi alluptei anticorupţie, la nivelul scăzut al Sofiei", comentează Wiener Zeitung.

"La mai mult de doi ani de la aderarea Romniei şi Bulgariei, aceste două ţări nu ndeplinesc nici acum condiţiile impuse de UE, reformele mai mult stagnnd", relatează ziarul austriac. Purtătorul de cuvnt al CE Johannes Laitenberger nu a dorit să facă speculaţii n ceea ce priveşte suspendarea fondurilor UE, acesta a spus doar că pnă n vară trebuie ca Bucureştiul să facă progrese serioase, comentează publicaţia vieneză. Mai mult, potrivit Wiener Zeitung, ar exista informaţii potrivit cărora Romniei i-ar fi fost ngheţate, "fără prea multe anunţuri oficiale", n vara anului 2008, 140 de milioane de euro din fonduri europene, din cauza unei contabilizări defectuoase. "Totuşi, din cauza faptului că Romnia părea atunci să fie pe drumul cel bun, nu s-a realizat legătura politică ntre ntre corupţie şi oprirea fondurilor. n această vară condiţiile s-ar putea schimba, iar suma s-ar putea mări", avertizează Wiener Zeitung.

Germania, Franţa, Marea Britanie, Olanda, Belgia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi Austria susţin menţinerea monitorizării celor două ţări pnă la ndeplinirea deplină a standardelor UE, adaugă publicaţia din Austria.

Der Tagesspiegel titrează că "Bruxelles-ul ameninţă Romnia cu oprirea fondurilor UE", atrăgnd atenţia că după Bulgaria, Romnia este şi ea ameninţată de aceeaşi sancţiune. Ziarul german l citează pe ministrul Cătălin Predoiu care a motivat că accelerarea reformelor n justiţie depinde de adoptarea codurilor penale. "CE a criticat mai ales faptul că Parlamentul romn blochează n mod repetat urmărirea penală a politicienilor", scrie Der Tagesspiegel, amintind de cazul Năstase. Ziarul aminteşte n mod sugestiv că anul trecut vecinul Romniei, Bulgaria, a pierdut 220 d milioane de euro din fonduri UE din cauza corupţiei şi a criminalităţii.

Die Presse scrie n ediţia de joi că UE a impus Romniei şi Bulgariei un parcurs clar: fie abordează cu mai multă determinare lupta mpotriva corupţiei şi crimei organizate, fie nu mai primesc finanţare de la UE. "Pentru Bulgaria fuseseră ngheţate ncă de anul trecut 220 de milioane de euro, la care s-au adăugat apoi alte 340 de milioane. Acestea ar putea fi suspendate pe termen nedetereminat. Nici pentru Romnia nu este perspectiva chiar roz: şi acolo sunt n joc fonduri de milioane de euro". Die Presse atrage atenţia că raportul CE a fost "oricum, numai mbucurător nu": din cauza lipsei de transparenţă n luarea deciziilor juridice, politice şi economice, CE consideră că fondurile europene sunt ameninţate. "Nu este garantat că banii ajung acolo unde sunt destinaţi să ajungă. Cu alte cuvinte: nu profită populaţia, ci numai unii corupţi care se mbogăţesc prin fonduri UE", mai scrie ziarul austriac. Potrivit Die Presse, n interiorul UE ar creşte presiunea asupra acestor ţări. "Fondurile UE nu ar mai trebui plătite", a declarat europarlamentarul CSU Markus Ferber. Şi europarlamentarul CDU Inge Graessle a cerut CE un raport special dedicat folosirii fondurilor europene. CE ar fi anunţat verificări ulterioare, după care va lua decizia legată de plata fondurilor. Cotidianul austriac apreciază că noul raport CE este formulat "foarte diplomatic" ceea ce oferă oportunitatea ca guvernarea, mai ales cea de la Sofia, să interpreteze concluziile după propriul plac.

Wirtschaftsblatt titrează n ediţia de vineri că "UE impune Romniei şi Bulgariei To-Do-Lists", atrăgnd atenţia că Bulgaria stă, de data aceasta, mai bine dect Romnia n ceea ce priveşte reformele justiţiei. Wirtschaftsblatt consideră că ritmul reformelor din vară nu a fost menţinut n Romnia din cauza alegerilor parlamentare din noiembrie. Publicaţia citează nsă şi critici din PE la adresa raportului. "Raportul CE este mai degrabă o lectură prozaică dect o evaluare clară a progreselor", consideră parlamentarul CDU Inge Graessle, care totuşi cataloghează situaţia Romniei şi Bulgariei ca fiind "alarmantă".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii