ECONOMIE | Analize economice

Prețurile industriale în octombrie 2023, sub nivelul din urmă cu 12 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-12-06 07:28

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a crescut în octombrie 2023 cu 0,37% față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Cu toate acestea, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice, până la -2,22% (după -0,96% în septembrie), în condițiile în care indicele pentru piața internă a crescut cu 0,59% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o diminuare marginală (-0,13%). 

De reținut, IPPI intern a revenit mai adânc în domeniul negativ, chiar după reluarea creșterii lunare a prețurilor industriale, în timp ce IPPI la livrările externe a coborât din nou sub zero față de aceeași lună a anului trecut, unde se aflase încă din luna mai. Efectul de bază și modificarea ușoară a cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, s-a revenit la tendința de scădere din ultimele 12 luni, cu perspectiva de a păstra până la finalul anului această evoluție a prețurilor de profil. Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă s-a păstrat, pentru a treia lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până în luna iulie.

În structură, s-a consemnat o creștere față de luna precedentă pe toate marile grupe industriale, cu valori minimale la bunuri de uz curent (+0,02%) și bunuri intermediare (+0,12%), cu puțin mai mari la bunuri de folosință îndelungată (+0,40%) și perceptibil la bunuri de capital (+1,37%). De remarcat avansul redus (+0,20%) al prețurilor din industria energetică. 

Față de aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de uz curent (+7,73%), bunuri de capital (+4,88%) și bunuri de folosință îndelungată (+4,56%). Totodată cu scăderi, oarecum simetrice, în industria energetică (-7,54%) și bunuri intermediare (-4,90%).

În contextul stabilizării prețurilor la energie și materii prime, productivitatea muncii a scăzut (-5,7% media pe primele nouă luni ale anului curent și -5,2% în septembrie 2023) și s-au redus importante capacități de producție.

Per total, rezultatele din industrie pe luna octombrie 2023 s-au situat, în termeni comparabili, aproape exact la nivelul din urmă cu opt ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice (+22%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc.(+19%), fabricarea băuturilor (+16%), repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (+13%) activități de servicii anexe extracției (+11%), și fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (+10%).

Sub pragul de 10%, urmează alte activități industriale (+8%), producția de autovehicule de transport rutier, marochinăria, fabricarea produselor textile, fabricarea echipamentelor electrice și tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (cu câte +6%), „alte activități extractive” și producția altor mijloace de transport (ambele cu +5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-29%), fabricarea produselor de cocserie și din prelucrarea țițeiului (-21%), industria metalurgică (-16%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-14%) și fabricarea produselor chimice (-13%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

Comerțul cu amănuntul, +7% după primele 7 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în iulie 2024 față de luna anterioară cu 4,6% pe seria brută, dar s-a diminuat cu -1,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, detalii

Datoria publică, 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024

Datoria publică a României a crescut până la 52,6% din PIB la finele lunii mai 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 862,34 miliarde lei, în creștere cu aproape zece detalii

România - cel mai mic cost al vieții dintre țările UE

România are cel mai mic cost al vieții dintre statele membre UE, potrivit datelor publicate pentru mijlocul anului 2024 de către site-ul de specialitate numbeo.com. Țara noastră figurează pe locul 33 între 40 de state europene analizate, după detalii

 



 

Ultimele Comentarii