BANCI | Stirea Zilei

Politia a dat bancilor 51 de amenzi pentru nerespectarea normelor de securitate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 19:43

Poliţia Română, prin structurile de ordine şi siguranţă publică, a continuat activităţile de control la unităţile financiar-bancare, casele de schimb valutar şi amanet, precum şi la staţiile de distribuire a carburanţilor, având ca obiectiv verificarea modului în care acestea respectă prevederile legale şi asigurară, conform legii, locaţiile unde se manipulează, depozitează şi transportă valori monetare, se arata intr-un comunicat al IGPR.

În cursul zilei de ieri, 18 februarie 2009, poliţiştii din toată ţara au controlat 882 unităţi, fiind verificate 426 unităţi financiar-bancare, 191 puncte de schimb valutar, 111 case de amanet, 113 staţii de distribuţie a carburanţilor, inclusive tip GPL, 13 primării, 24 oficii poştale şi trei trezorerii.

Poliţiştii au verificat modul de aplicare al prevederilor Legii nr. 333/2003 şi H.G. nr. 1010/2004 şi au aplicat 179 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 159.800 lei.

Dintre acestea, cele mai multe au fost aplicate proprietarilor de case de schimb valutar, respectiv 58 de sancţiuni şi alte 51 au fost aplicate conducerilor unităţilor bancare.

De asemenea, pentru deficienţele constatate, poliţiştii au mai aplicat 48 de sancţiuni la casele de amanet, trei la oficiile poştale, o sancţiune la trezorerii şi 18 la staţiile de distribuţie a carburanţilor.

Principalele probleme constatate de poliţişti la unităţile financiar-bancare au fost, şi de această dată, lipsa pazei umane (la unităţile situate în Judeţele Alba şi Arad), existenţa unui plan de pază neactualizat ca urmare a modificărilor survenite, neconformitatea geamurilor ghişeului de la casierie cu standardele europene prevăzute de HG 1010/2004, seifuri neprotejate cu senzor de vibraţii, lipsa protecţiei bancomatelor externe sediilor bancare.

La casele de schimb valutar, poliţiştii au contatat nereguli şi au aplicat sancţiuni cu privire la lipsa de geamuri antiglonţ (case de schimb valutar de pe raza judeţelor Alba şi Argeş), fără sertar cu preluare indirectă a valorilor, neconformitatea transportului valorilor monetare (se asigură de către reprezentanţii societăţii şi nu de o societate specializată), lipsa sistemului de supraveghere TVCI, nerespectarea prevederile cu privire la protecţia casei de schimb valutar prin subsistem antiefracţie, supraveghere video şi control acces, existenţa unor case de bani nefixate în pardoseală sau perete şi neprotejate cu senzori de vibraţii

Poliţiştii au efectuat verificări şi la staţiile de distribuţie a carburanţilor, inclusiv cele de tip GPL, fiind constate încălcări ale prevederilor legale prin existenţa proiectului sistemului de alarmă neavizat de poliţie, efectuarea transportului de valori în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, lipsa sistemului de supraveghere video, lipsa sistemului antiefracţie, seif nefixat de pardoseală ori perete.

Totodată, acţiunilor specialiştilor din poliţie urmăresc modul în care se realizează protecţia electronică a locurilor de depozitare a valorilor, respectiv existenţa sistemelor electronice de alarmare şi supraveghere video, legalitatea instalării, menţinerea în stare de funcţionare şi modul efectiv de utilizare a acestora, asigurarea monitorizării şi a modului de intervenţie în cazul alarmelor la efracţie, modul de asigurare a protecţiei electronice şi mecanice a încăperilor în care sunt depozitate valorile monetare, existenţa caselor de bani pentru depozitarea numerarului pe timpul nopţii şi fixarea în pardoseală sau zid a acestora

Respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte transportul valorilor monetare se află în atenţia poliţiştilor care efectuează controale, aceştia urmărind modalitatea efectivă de realizare a transportului de valori, mijloacele auto folosite la transport (certificarea blindatelor, dotare, amenajare), dotarea agenţilor de pază cu armament şi muniţie, mijloace de autoapărare şi de comunicaţii, portul uniformei şi însemnelor specifice.

Controalele poliţiştilor au în vedere şi instruirea personalul de pază aflat în serviciu, în vederea creşterii vigilenţei şi capacităţii de reacţie acestuia, precum şi a personalului care derulează operaţiuni cu numerar, în vederea respectării procedurilor legale de manipularea, depozitarea şi transportul valorilor monetare.

Poliţiştii vor continua verificările şi în perioada următoare şi vor sancţiona cu fermitate unităţile controlate, în cazul în care se constată nerespectarea prevederilor Legii nr. 333/2003 şi H.G. nr.1010/2004.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii