BANCI | Analiza

Piata de factoring, in scadere cu 15%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-10-02 22:09

Asociația Română de Factoring: “O creştere a pieţei de factoring de până la 5 procente este posibilă în contextul reluării investiţiilor şi al unui impact pozitiv al noilor prevederi cu privire la insolvenţă”

Asociaţia Română de Factoring (ARF) anunta intr-un comunicat ca a derulat o evaluare internă privind evoluţia serviciilor de factoring în prima jumătate a acestui an. La această monitorizare au participat membrii ARF (BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Commercial Finance IFN S.A., RBS Bank (Romania) S.A., RAIFFEISEN BANK S.A., UNICREDIT TIRIAC BANK S.A., ROMFACTOR S.R.L., Access Financial Services IFN), precum şi două instituţii financiare non-membre Bancpost şi Direct Factor IFN.

Cifrele la 30 iunie arată o contracţie a pieţei de factoring de aproximativ 15-16%, raporatat faţă de volumele totale ale anului trecut.

Dacă avem în vedere o segmentare a categoriilor de servicii de factoring, s-a înregistrat o ușoară creștere de 4-5 procente pe zona de factoring de export (susţinută şi de evoluţia peste aşteptări a sectorului agricol), în schimb factoringul intern și cel de import au înregistrat scăderi între 2 şi 23 de procente.

„Diminuarea volumelor în primele șase luni are ca şi cauze principale reducerea fondurilor alocate pentru proiectele de investiţii, nivelul scazut al consumului, cât şi de scăderea importurilor. Totuşi, trebuie menționat că, în mod tradițional, piaţa de factoring are o dinamică pozitivă mai pronuntaţă în a doua parte a anului comparativ cu primele şase luni. Astfel, la nivel de an 2013, ne aşteptăm la o evoluţie pozitivă a pieţei de factoring, în sensul menţinerii nivelului înregistrat în 2012, în ciuda numeroaselor elemente de piaţă cu impact negativ. Dacăluăm în considerare contextul economic extrem de dificil din acest an, în principal pentru IMM-uri dar nu numai, o astfel de evoluție, în spațiul nostru de activitate, va fi una mulțumitoare și aproape de termenii previzionați. Considerăm că ocreştere a pieţei de factoring de până la 5 procente este posibilă în contextul reluării investiţiilor şi al unui impact pozitiv al noilor prevederi cu privire la insolvenţă, prevederi care sperăm sa asigure un mediu de business mai corect, determinând astfel creşterea apetitului Factorilor în preluarea riscului de neplată al debitorilor cedaţi”, declară Bogdan Roşu preşedinte ARF.

“Una dintre zonele cu un potențial mare de cereri de factoring, cu condiţia ca statul sa reia investiţiile, se găsește în zona companiilor care au contracte cu entităţi publice. În contextul în care, începând cu luna aprilie, se impun și la noi standarde europene care prevăd termene de plată de 30 de zile (cu exceptia sistemului asigurărilor de sănătate, unde ele pot urca până la 60 de zile), eliminând, în acelasi timp, posibilitatea condiţionării emiterii facturilor odată ce serviciul a fost prestat.

Factoringul va putea prelua într-o măsură mai mare creanțele comerciale în care debitorii sunt institutuții ale statului, companiile găsind astfel în factoring o sursă de finanțare extrem de flexibilă”, adaugăBogdan Roşu.

„În ciuda contextului economic dificil pe care l-am traversat în ultimii ani, factoringul continuă să fie o soluţie pentru toate categoriile de agenţi economici care activează în domenii de activitate foarte diverse, iar Asociaţia Română de Factoring, prin membrii săi, îşi asumă rolul de a promova intens acest produs, ce aduce multiple beneficii companiilor: lichidizarea creanţelor, acoperirea riscurilor asociate neîncasării acestora şi nu în ultimul rând o administrare eficientă a portofoliului de creanţe şi o îmbunătăţire a timpilor de încasare”, precizează Bogdan Roşu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii