BANCI | Stirea Zilei

Noi reglementari europene privind agentiile de rating, platile transfrontaliere si e-money

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-27 18:33

Consiliul de miniştri al UE a anunţat că a adoptat luni mai multe reglementări referitoare la cerinţele de capital pentru bănci, plăţile tranfrontaliere şi cele prin internet (e-money), agenţiile de rating financiar şi activitatea de servicii financiare, raportare şi auditare.

Reglementarea privind agenţiile de rating urmăreşte să asigure că ratingurile acordate în UE sunt de calitate ridicată şi sunt emise de agenţi care îndeplinesc cele mai stricte cerinţe. Aceasta are la bază faptul că agenţiile de rating au eşuat să reflecte "din timp" în ratingurile acordate companiilor "înrăutăţirea condiţiilor de piaţă, care au dus la criza financiară", se mai arată în comunicat.

De asemenea, noile măsuri asigură că agenţiile de rating evită conflicte de interese în procesul de acordare a ratingurilor sau că le gestionează în mod adecvat şi că ele acordă calificativele în mod transparent.

În 23 aprilie, Parlamentul European a aprobat un nou regulament pentru agenţiile de rating financiar, prin care acestea trebuie să respecte standarde stricte de integritate, calitate şi transparenţă şi vor fi supravegheate constant de autorităţile publice. Ca regulă generală, toate agenţiile de evaluare financiară care vor ca ratingurile pe care le acordă să fie folosite în UE trebuie să se înscrie la Comitetul autorităţilor europene de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare (CESR).

Agenţiile de rating financiar nu mai pot furniza servicii de consultanţă şi nici nu mai au dreptul să evalueze instrumente financiare dacă nu au suficiente informaţii de calitate pe care să-şi bazeze ratingurile. Ele trebuie să dezvăluie modelele, metodologiile şi supoziţiile-cheie pe care îşi bazează evaluările şi trebuie să diferenţieze ratingurile pentru produse mai complexe printr-un simbol specific adăugat. De asemenea, vor fi obligate să publice un raport anual şi să-şi creeze o funcţie internă pentru trecerea în revistă a ratingurilor.

Pe de altă parte, Directiva privind cerinţele de capital vine ca răspuns la slăbiciunile identificate în urma crizei financiare, raportările privind aceste cerinţe urmând să fie armonizate până în 2012 la nivel european. Aceasta vizează întărirea supravegherii pentru grupurile bancare cu activităţi transfrontaliere şi pentru fondurile cu grad ridicat de risc, îmbunătăţirea cadrului privind practicile de securitizare, armonizarea cerinţelor privind fondurile de capital şi instrumentele hibride, introducerea unor reguli privind managementul lichidităţilor.

Reglementarea privind plăţile transfrontaliere urmăreşte crearea unei pieţe unice pentru serviciile de plăţi în euro, pe care să nu se facă distincţii între plăţile transfrontaliere şi cel naţionale, ceea ce va duce la economii şi beneficii importante pentru întreaga economie europeană, iar cea privind plăţile prin internet vizează promovarea serviciilor e-money, considerate deopotrivă inovative şi sigure.

Consiliul a mai luat, totodată, o decizie privind crearea unui program care va permite comunităţii europene să finanţeze anumite instituţii europene sau internaţionale, pentru a asigura eficienţa politicilor UE în sectorul serviciilor financiare şi în ce priveşte domeniul raportării şi auditului financiar. Facilitatea financiară se va cifra la 38,7 milioane euro pentru perioada 2010-2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii