BANCI | Interviu

Noi reglementari contabile in sistemul pensiilor private

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-18 15:35

În şedinţa din 15 ianuarie a.c., Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a analizat şi a decis modificarea şi completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene, intrată în vigoare la data de 20 iulie 2007, care stabileşte măsuri necesare pentru funcţionarea corectă a entităţilor din sistemul pensiilor private din România.

Noul act normativ completează şi actualizează cadrul legislativ contabil şi introduce elemente de noutate precum:
• includerea brokerilor de pensii private în categoria entităţilor obligate să respecte reglementările contabile din sistemul de pensii private, alături de celelalte entităţi nominalizate în reglementările CSSPP, precum administratorii sau fondurile din sistemul pensiilor private, Pilon II şi Pilon III.
• separarea contabilităţii unei societăţi care activează atât pe Pilonul II, cât şi pe Pilonul III - întrucât, în prezent, există societăţi de pensii care administrează activele participanţilor, atât în sistemul Pilonului II, cât şi în sistemul Pilonului III, a fost necesară actualizarea reglementărilor contabile. Astfel, contabilitatea unei societăţi de pensii care desfăşoară atât activitatea de administrare a fondului de pensii administrate privat, cât şi activitatea de administrare a fondurilor de pensii facultative trebuie să fie „organizată şi ţinută separat pentru fiecare segment de activitate, cu ajutorul conturilor contabile analitice”.
• implementarea unor noi reguli privind închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli:
 pentru o mai bună supraveghere a societăţilor din sistemul de pensii private, închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se va efectua la finalul fiecărei luni calendaristice şi nu la final de an, aşa cum prevăd regulile generale de contabilitate.
 s-au introdus clarificări privind consemnarea oricărei operaţiuni economico-financiare după principiul contabilităţii de angajamente şi anume: “orice operaţiune economico-financiară efectuată se consemnează în momentul efectuării ei" într-un document justificativ.
• apariţia unor conturi contabile noi - întrucât elemente precum: emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii ale entităţii (acţiuni, părţi sociale), nu erau evidenţiate în contul de profit şi pierdere, au fost introduse următoarele conturi contabile:
 contul 141 ”Câştiguri legate de vânzarea sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”
 contul 149 ”Pierderi legate de emiterea, răscumpărarea, vânzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii”.
• includerea unor clarificări suplimentare cu privire la corectarea situaţiilor financiare anuale - în vederea eliminării neclarităţilor cu privire la corectarea situaţiilor financiare anuale precedente, noul act normativ precizează: "Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determină modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii. În cazul erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informaţiilor comparative prezentate în situaţiile financiare" .
• introducerea sancţiunilor pentru încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniu contabilităţii.

Modificările şi completările aduse Normei 14/2007 au apărut din necesitatea armonizării tratamentelor şi procedurilor contabile din sistemul de pensii private cu aquis-ul comunitar în domeniu şi cu celelalte reglementări contabile naţionale. Reglementările contabile prevăzute în noul act normativ devin aplicabile începând cu situaţiile financiare ale exerciţiului financiar 2008.

Norma pentru modificarea şi completarea Normei nr. 14/2007 privind reglementările contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunităţilor Economice Europene aplicabile entităţilor autorizate, reglementate şi supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, elaborată în baza Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prevederilor din Legea Contabilităţii nr. 82/1991, republicată, va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării ei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creÈ™terea unor taxe È™i la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitaÈ›ii podcastului găzduit de Centrul de SoluÈ›ionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

Rata la credite nu trebuie sa depaseasca 25% din venituri

• Acum, mai mult ca niciodată, clienÈ›ii se aÈ™teaptă la practici responsabile din partea băncilor. Oamenii vor rate corecte, transparență, empatie • Sfătuim clienÈ›ii să nu se îndatoreze până la limita maximă de 40% detalii

Bancile nu trimit clientilor linkuri si nu le cer date personale

În vremuri nesigure, cu un război la graniță, inflaÈ›ie È™i dobânzi încă destul de ridicate, băncile trebuie să arate simplitate în comunicare È™i înÈ›elegere pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al CSALB, in care se adauga: Pe de altă detalii

 



 

Ultimele Comentarii