BANCI | Ultima Ora

Nivelul impozitarii in Romania a fost de 27,2% in 2010, cel mai mic din UE, dupa Lituania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-05-21 15:46

Nivelul impozitării raportat la PIB în România a fost de 27,2% în anul 2010, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după Lituania (27,1%), cu opt puncte procentuale mai scăzut decât media UE (35,6%), relevă raportul anual privind tendinţele în domeniul impozitării, prezentat luni de Comisia Europeană.

În ceea ce priveşte structura fiscală, documentul arată că în 2010 impozitele indirecte au asigurat 45,2% din veniturile fiscale totale, nivelul mediu al indicatorului în UE în acelaşi an fiind de 38,6%.

Proporţia contribuţiilor sociale în România a reprezentat 32,3% în anul 2010 (31,1% media în UE), iar impozitele directe constituiau numai 22,6% din veniturile fiscale totale (comparativ cu un nivel mediu de 30,4% în Uniunea Europeană).

Documentul indică faptul că veniturile la bugetul central formează mai mult de jumătate din total (63,4%), în timp ce veniturile colectate de autorităţile locale constituie numai 4%.

Potrivit aceluiaşi raport, proporţia impozitelor raportate la PIB s-a redus notabil în perioada 2000-2004, după care a sporit până în 2007 în condiţiile creşterii accelerate a Produsului Intern Brut. În anul 2009, situaţia economică pe termen scurt pentru România a fost mai nefavorabilă decât se anticipase, înregistrându-se o scădere masivă de 6,6 puncte procentuale faţă de anul 2008.

Totuşi, creşterea accizelor în 2009 şi a TVA standard în anul 2010 au asigurat venituri sporite din impozitele indirecte, ceea ce a compensat scăderile de venituri din impozitele directe şi din contribuţiile sociale. Drept rezultat, în 2010 proporţia impozitelor raportate la PIB a crescut cu 0,4 puncte procentuale faţă de anul anterior, mai relevă raportul CE.

Referitor la impozitarea veniturilor personale, documentul arată că începând din 2005, un sistem al ratei unice a înlocuit sistemul progresiv ce avea rate de la 18% la 40%. Rata unică a fost stabilită la 16%, aceeaşi cu cea aplicată profiturilor corporatiste impozabile. Această rată în general se aplică veniturilor din activităţi independente, veniturilor din proprietatea fixă şi mobilă (precum chiriile), dar şi câştigurilor din capital pe termen scurt în cazul acţiunilor listate. Veniturile din dobânzi fac şi ele obiectul unei taxe de 16%.

Raportul mai aminteşte că România a beneficiat în 2009, 2010 şi 2011 de un pachet de asistenţă financiară în schimbul unor măsuri fiscale precum reforma sistemului de pensii, adoptarea legii responsabilităţii fiscale şi implementarea unor măsuri de consolidare fiscală.

''În privinţa veniturilor, au fost convenite o serie de măsuri minime, precum extinderea bazei de impozitare a veniturilor personale prin includerea veniturilor din câştiguri de capital şi a veniturilor din dobânzile pe depozite bancare şi extinderea bazei fiscale pentru contribuţiile sociale prin includerea drepturilor de proprietate intelectuală. Creşteri semnificative ale accizelor la tutun şi TVA standard (de la 19% la 24%), ca şi creşterea preţurilor benzinei şi motorinei au contribuit la sporirea inflaţiei'', mai menţionează raportul CE.

Decizia de amendare a normelor metodologice pentru aplicarea codului fiscal amendat în decembrie anul trecut a intrat în vigoare în luna ianuarie 2012, ca şi amendamentele la codurile de procedură fiscală. Legislaţia privind taxa pe poluare a intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie. Taxa pe poluare va fi plătită (atât pentru vehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand înregistrate în România sau în străinătate) la prima înregistrare în România.

Taxa pe poluare va fi, de asemenea, plătită pentru vehiculele înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, la momentul primei lor vânzări după intrarea în vigoare a legii. Totuşi, aplicarea taxei pe poluare pentru vehiculele înregistrate în România înainte de 2007 a fost amânată până la 1 ianuarie 2013. Taxa pe poluare va fi redusă cu până la 25% şi contribuabilii care, după 1 iulie 2008 au plătit o sumaă mai mare, pot solicita rambursarea diferenţei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii