BANCI | Opinie

Nikos Nanopoulos, EFG Eurobank: Ajutorul guvernului elen de 28 miliarde euro pentru bancile grecesti va fi suficient

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-22 11:55

Planul guvernului elen de 28 miliarde euro de susţinere a sistemului bancar, destinat asigurării unui flux normal de creditare în economie, ar trebui să fie îndeajuns pentru a proteja Grecia în faţa crizei economice mondiale, a declarat directorul executiv al EFG Eurobank, Nikos Nanopoulos, citat de Reuters.

EFG Eurobank, al doilea creditor din Grecia, a anunţat în această lună că va apela la schema guvernamentală de susţinere, ce oferă injecţii de capital prin vânzarea de acţiuni preferenţiale către stat, garanţii pentru emisiuni de obligaţiuni şi susţinere a lichidităţii.

"Cred că dimensiunea planului de susţinere al guvernului este satisfăcătoare şi nu va fi nevoie de o extindere a acestuia", a declarat directorul executiv al EFG Eurobank, Nikos Nanopoulos, într-un interviu acordat publicaţiei To Vima.

Nanopoulos a menţionat că planul va ajuta la refacerea lichidităţii pe piaţa elenă şi va reduce dobânzile la împrumuturi.

Totuşi, scăderea costurilor la împrumuturi va fi limitată, consideră directorul EFG Eurobank, deoarece băncile vor creşte marjele la dobânzi, ca urmare a înrăutăţirii condiţiilor de finanţare.

National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Piraeus Bank, ATEbank şi Proton Bank au anunţat că vor apela şi ele la planul guvernamental.

Acţionarii Eurobank vor decide în 12 ianuarie dacă aprobă emisiunea de acţiuni preferenţiale care ar urma să fie vândute statului.

Acţiunile băncilor elene s-au depreciat masiv de la începutul anului, însă Nanopoulos consideră că o consolidare mai pronunţată în sectorul bancar european este puţin probabilă până la încheierea crizei financiare.

Multe bănci greceşti s-au extins puternic în ultimul deceniu în sud-estul Europei, inclusiv în România, unde sunt prezente National Bank of Greece (NBG) - care controlează Banca Românească, Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, Emporiki Bank, Marfin şi ATEbank.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii