BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: Cum sa dea bancile credite, daca vorbim de recesiune?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-01 19:32

Nimeni nu poate vorbi de optimism, n condiţiile n care Romnia a semnat un acord ce prevede scăderea PIB cu 4%, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a menţionat că există o "notă de speranţă", economia rezistnd bine la ajustarea deficitului extern.

"Avem nevoie de credibilitate şi perspectivă, corecţiile fiind n fază terminală. Noi suntem semnatorii acordului cu -4% (referitor la creşterea economică n.r.). Nimeni nu vorbeşte de optimism n această situaţie", a spus Isărescu.

Acordul semnat de Romnia cu Fondul Monetar Internaţional prevede, la cadrul macroeconomic, o contracţie a econmiei romneşti cu 4% n acest an şi o ajustare a deficitului de cont curent pnă la 7,5% din PIB, de la 12,4% n 2008.

Isărescu a precizat că economia a rezistat bine a ajustarea deficitului de cont curent şi că momentele de criză au fost depăşite, menţionnd că, pe piaţa monetară, dobnzile au revenit n apropierea dobnzii de politică monetară.

"A spune aceste lucruri nu nseamnă optimism. Este notă de speranţă ce trebuie dată. Cum să dea băncile credite, dacă vorbim de recesiune?", a afirmat guvernatorul BNR.

Isărescu a spus că, "la dobnzile actuale, nu putem avea cerere de credite şi nici nu vom avea".

n opinia lui, o persoană care solicită credite la aceste dobnzi ar nsemna să aibă venituri "chiar exagerate", ce nu apar n recesiune.

"Corecţia dobnzilor este necesară", a subliniat Isărescu.

Anterior, la aceeaşi dezbatere, guvernatorul afirma că dobnzile plătite de bănci la depozite sunt distorsionate, att n raport cu dobnda de politică monetară, ct şi n raport cu inflaţia, şi este "un lux" ca băncile să dea dobnzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piaţă vor sancţiona extrem de repede aceste distorsiuni".

"La 12%, băncile dau celui care economiseşte, la o rată a inflației de, să spunem, 6%, o rată reală de 6%. Este un lux, ca să fiu delicat n exprimare, nici nu mi dau seama cum şi permit", a declarat Isărescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii