BANCI | Opinie

Moody's: BNR nu ar mai trebui sa majoreze dobanda

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-12 17:59

Banca Nationalã a României (BNR) a majorat, deja, foarte mult dobânda cheie si e posibil ca nivelul actual sã fie suficient de înalt pentru a contribui la temperarea inflatiei din România, dacã nu apar alte socuri, a declarat, pentru NewsIn, analistul Moody’s Dietmar Hor Nung.

"Cred cã rata dobânzii din România este destul de mare si dacã inflatia începe sã se tempereze mai puternic, asa cum am vãzut cã s-a întâmplat în mai, 9,75% ar putea fi nivelul maxim al acestui an. Decizia apartine, însã, Bãncii Nationale a României si depinde de conditiile economice", a adãugat Hor Nung, care detine functia de vicepresedinte senior analist pe segmentul riscurilor de tarã de la Moody’s Germania.

BNR a majorat rata dobânzii de politicã monetarã de cinci ori consecutiv, începând din octombrie 2007, de la 7% la 9,75% pe an.

Inflatia anualã s-a temperat usor în luna mai la 8,46%, de la 8,62% în aprilie. În luna martie, inflatia anualã se accelerase pânã la 8,63%, nivel nemaiatins din ianuarie 2006.

Referitor la ritmul rapid de crestere a creditãrii din România, care reprezintã unul dintre principalele motive de îngrijorare pentru agentiile de rating cu privire la stabilitatea economiei românesti, Hor Nung a explicat cã, pe lângã eventualele mãsuri ce ar putea fi impuse de BNR, bãncile comerciale ar trebui sã impunã, ele însele, conditii mai restrictive de creditare.

"România are nevoie de ajustãri, inclusiv pe parte de creditare, iar bãncile trebuie sã ia în calcul acest lucru. Dacã s-ar opri, însã, brusc, ar fi dezastruos", a adãugat Hor Nung.

În ciuda crizei financiare la nivel mondial si a scumpirii creditului în lei, dupã majorarea cu 2,75 puncte procentuale a dobânzii de politicã monetarã a BNR, creditul neguvernamental a continuat sã creascã într-un ritm sustinut în România, cu rate anuale de peste 60% în primele luni ale acestui an, potrivit statisticilor bãncii centrale.

Hor Nung a mai spus cã Moody’s are, în continuare, ca scenariu de bazã o aterizare usoarã (soft landing) pentru economia României, luând în calcul si ultimele cifre despre cresterea economicã si despre inflatie.

În primul trimestru al acestui an, produsul intern brut (PIB) a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), în crestere cu 8,2% fatã de cel din primul trimestru din 2007, peste asteptãrile analistilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii