BANCI | Opinie

Moody's: Bancile straine au motive sa ramana in tarile din Estul Europei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-20 08:19

Băncile occidentale au motive să îşi menţină prezenţa în Europa emergentă, chiar dacă unele state est-europene se vor confrunta cu vremuri tulburi, a declarat joi, pentru Reuters, un analist de la agenţia de evaluare financiară Moody's.

Agenţia de rating a zguduit pieţele marţi când a publicat un raport în care a spus că băncile din estul Europei cu o creditare amplă ar putea să sufere coborâri de rating, care ar putea determina şi retrogradări ale băncilor-mamă.

Moody's atrăsese atenţia că recesiunea de pe multe pieţe emergente ar putea fi mai severă decât în alte părţi, din cauza dezechilibrelor mari şi avertiza mai ales cu privire la situaţia din Ţările Baltice, Ungaria, Croaţia, România şi Bulgaria.

Comentariile, dublate de cele ale reprezentanţilor agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P), au determinat o vânzare masivă de titluri ale instituţiilor financiare, au depreciat euro faţă de dolar şi au coborât cotaţiile zlotului, coroanei ceheşti, ale leului şi forintului la niveluri minime ale mai multor ani sau chiar istorice.

"Există tendinţe aparente în regiunea central şi est-europeană, iar instituţiile financiare occidentale vor fi foarte raţionale în modul în care vor aborda regiunea", a declarat, în cadrul unui interviu, analistul Moody's, Irakli Pilia. "Dar, pe de altă parte, există stimulente pentru a fi prezenţi pe aceste pieţe", a precizat analisul Moody's.

Pilia a spus că o ieşire bruscă de pe pieţele Europei emergente ar putea dăuna credibilităţii pe termen lung a băncilor occidentale, care ar putea crea probleme în găsirea unor cumpărători pentru activele lor.

"Dacă vrei să fii prezent din punct de vedere strategic pe aceste pieţe, este nevoie de o abordare pe termen lung", a adăugat reprezentantul Moody's.

Băncile occidentale, în frunte cu cele din Austria şi Belgia, au o expunere amplă pe pieţele central şi est-europene, deţinând 99% din totalul activelor bancare din Slovacia, 87% în România, 85% în Cehia şi 76% în Polonia, potrivit unui raport al grupului financiar ING.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii