BANCI | Opinie

Merrill Lynch a revizuit in scadere, de la 1,5% la 3,4%, contractia economiei Romaniei in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-31 16:26

Merrill Lynch a revizuit în coborâre, de la 1,5% la 3,4%, estimarea referitoare la contracţia economei româneşti în 2009 şi a îmbunătăţit proiecţia pentru 2010, îndicând un declin al PIB de 3,2%, faţă de cel de 5% anticipat anterior, decizii motivate prin înăsprirea politicii fiscale cerută de FMI.

"După o creştere puternică şi surprinzătoare în 2008, Produsul Intern Brut (PIB) se va comprima puternic în 2009 şi 2010. Unii dintre factorii determinanţi ai evoluţiei vor fi ajustările fiscale care au fost, probabil, impuse prin programul FMI, asupra căruia reprezentanţii României şi ai Fondului au convenit pe 25 martie", se arată într-un comunicat al băncii americane.

Autorităţile române au convenit cu o delegaţie a FMI, din care au făcut parte observatori de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, asupra unui program de relansare economică finanţat printr-un pachet de împrumuturi externe în valoare de 19,95 miliarde de euro.

În privinţa inflaţiei, Merrill Lynch estimează că aceasta va depăşi ţinta Băncii Naţionale de 3,8±1%, printre altele din cauza monedei naţionale slabe. Analiştii băncii consideră că inflaţia va încetini la 5,5% în 2009 şi 4,7% în 2010, de la 8,1% în 2008.

"Deficitele externe mari şi cel fiscal rămân principalele îngrijorări pentru România, dar înăsprirea politicilor fiscale şi recesiunea ar trebui să genereze echilibrarea poziţiei externe a României în perioada 2009-2010", indică banca americană.

În urma acordului cu FMI, Merrill Lynch a modificat în scădere estimarea referitoare la deficitul fiscal pentru 2009 de la 7,5% din PIB la 4,4% din PIB. În plus, banca anticipează că deficitul de cont curent se va cifra la 9% din PIB în 2009 şi la 6,5% în 2010.

Cu o rată a dobânzii de politică monetară de 10% în prezent, România are suficient spaţiu de manevră pentru politicile monetare convenţionale, consideră economiştii băncii, care cred că dobânda cheie va scădea la 8% în acest an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii