BURSA | Stirea Zilei

Masurile de sprijinire a Bursei dezamagesc investitorii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-09-25 08:18

Investitorii aşteptau mai mult sprijin pentru piaţa de capital, în condiţiile în care după anunţul măsurilor de resuscitare a Bursei de la Bucureşti, creşterile din prima parte a şedinţei s-au temperat, iar indicele sectorului SIF a închis chiar uşor sub nivelul de referinţă, susţin brokerii.

Lichiditatea pieţei reglementate a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut uşor miercuri, cu 10%, la 18,7 milioane lei (5,1 milioane euro), după ce în şedinţa anterioară rulajul însumase 20,73 milioane lei (5,66 milioane euro).

"După şedinţele foarte volatile de săptămâna trecută, în care şi volumele de tranzacţionare au fost mai ridicate, era normal ca volumele să mai scadă. E firesc ca după zile foarte agitate să urmeze câteva şedinţe în care investitorii să disece toate informaţiile din ultima vreme şi să îşi creeze o părere mai clară despre situaţia internaţională", a declarat pentru NewsIn Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,64%, până la 4.630,84 puncte, în timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,94%, până la 3.511,77 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut 0,05%, la 27.928,28 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,42%, ajungând la 11.552,67 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,28%, pâna la 487,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflectă evoluţia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursă, a crescut cu 0,52%, până la 656,54 puncte.

Investitorii şi brokerii aşteptau mai mult sprijin din partea autorităţilor

"Dacă ne uităm la cum s-a mişcat piaţa în şedinţa de astăzi (n.r. - miercuri) putem să spunem că măsurile anunţate de autorităţi pentru sprijinirea pieţei de capital au fost sub aşteptările investitorilor. Ne aşteptam la ceva mai mult decât au declarat autorităţile", a mai spus Nicu Grigoraş.

"În deschiderea şedinţei, în momentul în care se anunţau măsurile, piaţa era destul de sus, dar la închiderea şedinţei creşterile s-au temperat, iar BET-FI-ul a închis chiar pe minus", a adăugat Grigoraş.

Ministrul Economiei şi Finanţelor (MEF), Varujan Vosganian, a anunţat, miercuri, că impozitul pe câştigurile realizate pe piaţa de capital va fi suspendat pe tot anul 2009, atât pentru investiţiile pe termen scurt, cât şi pentru cele pe termen lung, pentru sprijinirea Bursei, puternic afectată de criza internaţională.

"Măsura luată de ministerul de Finanţe este bună, dar ar putea duce la revigorarea pieţei pe termen lung în momentul în care impozitul ar fi micşorat sau scos pentru o perioadă mai lungă de timp. În condiţiile în care aşteptările pentru anul viitor nu sunt foarte optimiste, nu cred că suspendarea impozitului pe câştigurile din piaţa de capital va ajuta foarte mult pieţele", e de părere brokerul de la Intercapital invest.

Legat de sprijinul acordat de CNVM pieţei de capital, Grigoraş consideră că ar fi fost foarte bine dacă suspendarea cotei din tranzacţiile bursiere s-ar fi aplicat pe un orizont mai lung de timp.

"Acest lucru ar fi ajutat şi intermediarii, deoarece se mai reducea presiunea din costurilor şi ar fi ajutat şi investitorii pentru că în acest fel s-ar fi redus şi comisioanele", subliniază Nicu Grigoraş.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) va suspenda până la sfârşitul acestui an cota de 0,08% aplicată tranzacţiilor bursiere şi va renunţa pentru şase luni la banii cuveniţi în cazul ofertelor publice iniţiale (IPO).

Pieţele europene s-au liniştit, iar volatilitatea a scăzut

Bursele europene evoluau nehotărât la ora închiderii Bursei de la Bucureşti. Astfel, indicele principal al pieţei de la Frankfurt, DAX, câştiga 0,19%, până la 6.079,88 puncte, iar indicele Bursei de la Paris, CAC40, cobora uşor, cu 0,04%, la 4.138,01 puncte. Indicele bursei londoneze, FTSE, scădea cu 0,16%, la 5.127,83 puncte.

În schimb, acţiunile din sectorul bancar se scumpeau în general, după ce miliardarul american Warren Buffett a anunţat că va investi 5 miliarde de dolari în Goldman Sachs.

Warren Buffett a anunţat că Berkshire Hathaway, firma pe care o controlează, va cumpăra titluri preferenţiale ale Goldman Sachs în valoare de 5 miliarde dolari. De asemenea, Buffett va primi şi un mandat de a cumpăra acţiuni normale în valoare de 5 miliarde dolari, la un preţ de 115 dolari/acţiune.

Sectorul SIF a atras cel mai mare interes, dar pe finalul şedinţei vânzările s-au intensificat

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras miercuri cea mai mare lichiditate din piaţă, de 3,71 milioane lei, iar preţul lor a scăzut cu 0,69%, la 1,43 lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) s-au ieftinit cu 0,68%, până la 0,73 lei, în urma unor schimburi de 2,82 milioane lei, în vreme ce acţiunile SIF Moldova (SIF2) au stagnat la preţul 1,33 lei, pe o lichiditate de 2,34 milioane lei.

Tranzacţiile cu acţiuni BRD SocGen (BRD) au însumat 1,62 milioane lei, iar titlurile s-au menţinut la cotaţia de 13,50 lei, în timp ce acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au atras un rulaj de 1,26 milioane lei, iar preţul lor a crescut cu 0,53%, la 0,94 lei.

Acţiunile Erste Bank (EBS) s-au apreciat cu 0,53%, până la 150,50 lei, pe o lichiditate de 1,05 milioane lei.

Schimburile cu acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1) au însumat 993.719 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 0,75%, la cotaţia de 1,35 lei, în timp ce acţiunile Petrom (SNP) au atras un rulaj de 912.014 lei, iar preţul lor s-a menţinut la 0,36 lei.

Acţiunile Transgaz (TGN) şi-au păstrat cotaţia de 170 lei, pe o lichiditate de 742.925 lei, în timp ce cotaţia titlurilor Broker Cluj (BRK) a urcat puternic, cu 9,38%, până la 0,28 lei, pe o lichiditate de 447.998 lei.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix au fost realizate două tranzacţii în valoare totală de 208.500 lei, cu 2.000 de obligaţiuni emise de Banca Comercială Carpatica (BCC09). Bondurile au fost transferate la preţul de 100 lei/titlu.

Pe piaţa futures de la BVB au fost încheiate 54 de contracte, în valoare de 21.400 lei. Astfel, derivatele pe acţiuni Petrom au fost cotate la 0,37 lei/titlu, pentru scadenţa decembrie, în scădere cu 0,04 lei, iar cele pe acţiuni SIF Moldova au fost estimate la 1,45 lei, pentru aceeaşi scadenţă, în creştere cu 0,06 lei/titlu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii