BANCI | Analiza

Mafia italiana nu este afectata de criza economica mondiala

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-12 09:41

Criza economică mondială nu va avea consecinţe asupra mafiei italiene, a cărei cifră de afaceri a depăşit-o în 2008 pe cea a tuturor companiilor italiene, potrivit unui raport publicat marţi de asociaţia italiană a întreprinzătorilor, Confesercenti, citată de AFP.

Mafia reprezintă "un holding mare, a cărui cifră de afaceri atinge 130 de miliarde de euro, iar profitul său ajunge la 70 de miliarde de euro", potrivit raportului Confesercenti, asociaţie din care fac parte aproximativ 270.000 de întreprinzători, comercianţi specializaţi în turism şi servicii.

"Spre deosebire de alte întreprinderi, mafia nu are de suferit din cauza crizei economice şi financiare internaţionale", subliniază Confesercenti.

"Criza face mafia şi mai periculoasă", a declarat preşedintele asociaţiei, Marco Venturi, cu ocazia prezentării raportului, avertizând asupra faptului că "mafia riscă să profite de slăbiciunile (întreprinderilor - n.red.) şi de incertitudinile economiei, pentru a-şi consolida poziţiile".

"Marea capacitate financiară de care dispune îi permite să intre pe noi sectoare de piaţă, să profite de criza de lichidităţi, să facă achiziţii imobiliare şi de întreprinderi", continuă raportul.

Principalele surse de venit al mafiei sunt traficul de droguri (59 de miliarde de euro), extorcări (nouă miliarde de euro) şi camătă (12,6 miliarde de euro), urmate de traficul de arme (5,8 miliarde de euro), contrabanda (1,2 miliarde de euro) şi prostituţia (şase miliarde de euro).

Aproximativ 180.000 de comercianţi au fost nevoiţi să accepte împrumuturi cu dobândă de camătă din partea clanurilor mafiote, în 2008.

Potrivit raportului, mafia este prezentă în special în sectorul construcţiilor imobiliare, unde investeşte 37,5% din veniturile sale, în comerţul en-detail.

Mafia este divizată în patru mari holding-uri: mafia siciliană (Cosa Nostra), cea napolitană (Camorra), mafia calabreză ('Ndrangheta) şi cea din Puglia (Sacra Corona Unita). La rândul lor, "acestea sunt divizate în grupuri mici şi mijlocii, autonome unele de altele, dar având aceeaşi organizare puternic ierarhizată", precizează raportul.

În luna septembrie 2007, organizaţia patronilor italieni, Confindustria, a făcut un pas decisiv în lupta împotriva mafiei, anunţând excluderea membrilor săi care acceptă să plătească impozitul mafiei, numit "pizzo".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii