BANCI | Opinie

Lucian Croitoru, BNR: Datoria externa trebuie sa scada la 9,5%, iar deficitul bugetar la 1% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-09 11:51

România trebuie să reducă deficitul extern cu cel puţin 4 puncte procentuale din PIB şi să aducă deficitul bugetar la cel mult 1% din PIB în 2009, pentru a controla felul în care investitorii vor dori să reducă finanţarea externă a ţării, a spus marţi consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru.

"Ajustarea ordonată a deficitului de cont curent cu cel puţin 4 puncte procentuale este strict necesară pentru a îndulci modul în care investitorii vor dori să reducă finanţarea externă a României", a declarat Croitoru.

El are în vedere două scenarii pentru evoluţia macroeconomică de anul viitor, primul cu o ajustare moderată a deficitului de cont curent şi care, în opinia sa, nu este sustenabil, şi al doilea cu o ajustare mai puternică a deficitelor, dar ordonată.

"Primul, pe care eu l-am numit scenariul timid, are în vedere scăderea cu 2,5 puncte procentuale din PIB a deficitului de cont curent, până la 11% din PIB. Din această corecţie, 1,5 puncte procentuale reprezintă ajustarea pe sectorul public, iar 1% este ajustarea pe sectorul privat. Astfel, deficitul bugetar ar ajunge anul viitor la 2% din PIB", a explicat Croitoru.

Această ipoteză presupune o depreciere a leului până la 4 lei/euro şi un nivel al creşterii economice pe 2009 de aproximativ 3%.

"Acest scenariu nu este suficient de credibil şi ar putea determina pierderi importante de finanţare externă. În opinia mea, nu este sustenabil", a spus Croitoru.

Al doilea scenariu presupune ajustarea deficitului de cont curent cu 4 puncte procentuale, variantă mult mai credibilă. "Scenariul puternic", aşa cum l-a denumit Croitoru, mai presupune reducerea deficitului bugetar până la 1% din PIB, deci cu 2,5 puncte procerntuale mai puţin decât în 2008.

"Al doilea scenariu are în vedere o reducere mai mică a finanţării externe şi presiuni de depreciere a leului mai mici. De asemenea, acest scenariu ar putea menţine creşterea economică la 5% din PIB, deci temperarea faţă de 2008 ar fi mai mică", a adăugat consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru porneşte pentru aceste previziuni de la un deficit bugetar estimat la 3,5% din PIB pentru acest an, o creştere economică de peste 8% şi un deficit de cont curent de 13,5% din PIB la sfârşitul lui 2008.

Pentru anul viitor, oficialul BNR se aşteaptă la o creştere economică alimentată în continuare de construcţii şi servicii, dar asupra căreia impactul agriculturii va fi negativ.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

 



 

Ultimele Comentarii