BANCI | Interviu

Lazea: Aderarea la euro va necesita o schimbare culturală a românilor spre modelul german

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-09-23 14:43

Aderarea la zona euro va aduce României beneficii sub aspectul stabilităţii preţurilor, dar, fără o schimbare a mentalităţii populaţiei spre modelul germano-baltic, va cauza fie o majorare a şomajului, fie deficite externe mari, consideră economistul şef al BNR, Valentin Lazea.

"În zona euro avem azi două civilizaţii, cea germano-baltică, care favorizează o inflaţie mică, deficite externe mici şi şomaj mic, şi cea mediteraneano - celtică, mai relaxată, pe principiul mai puţină muncă mai multă distracţie", a spus Lazea, în cadrului unui seminar organizat de BNR.

El a menţionat că cele două civilizaţii convieţuiesc sub aceeaşi politică monetară, ceea ce are mai multe consecinţe, printre care şi faptul că statele cu civilizaţie meditaraneano-celtică au câştigat o inflaţie mai mică.

"Cât de cât ratele inflaţiei s-au situat în linie între cele două zone civilizaţionale", a continuat Lazea, citat de Mediafax.

El a arătat că statele meditaraneano-celtice au plătit preţul după ce au intrat în zona euro întrucât nu erau la fel de productive, mai exact s-au confruntat fie cu şomaj ridicat, cum este cazul Spaniei, fie cu deficite externe mari, cum este Grecia.

"Nu este greu să spunem cărei zone culturale aparţine România, nu este niciun mister. Dacă va intra în zona euro, România s-ar putea să aibă inflaţie mică, dar vestea proastă este că ar putea să plătească, fie prin deficite externe foarte mari, fie prin şomaj foarte mare, dacă nu îşi va schimba comportamentul", a continuat Lazea.

El a arătat că românii ar putea adopta poziţia slovacilor, care au spus "că şi ei pot să lucreze şi să consume la fel ca germanii".

"Nu se merge către dezintegrare, cele două civilizaţii vor continua să convieţuiască, numai că problemele trebuie puse pe masă", a încheiat economistul-şef al BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Interviu



Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea dobanzilor la creditele IFN-urilor, spune directorul general al Viva Credit, Ionut Stan, in raspunsurile la intrebarile detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale și economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiți pe consumatori, iar administrarea finanțelor personale devine un imperativ pentru cei care vor să își păstreze confortul din prezent sau să își țină sub control problemele financiare, se detalii

Revolut, acuzata de clienti ca permite fraude online. Banca le raspunde ca sunt fraude autorizate si ca vina este a Meta

Mai multi cititori ni s-au plans ca au fost victimele unor inselatorii online prin tranferuri din contul Revolut, fara ca banca sa poata depista fraudele. Revolut a refuzat sa-si asume responsabilitatea pentru fraudele online ( detalii

Cum ne pregatim de cresterea taxelor de anul viitor: economisim, reducem gradul de indatorare, tinem legatura cu banca

Anul viitor am putea asista la creșterea unor taxe și la impozite mai mari pentru proprietăți, avertizează invitații podcastului găzduit de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), conform unui comunicat de presa, in care se detalii

 



 

Ultimele Comentarii