BANCI | Ultima Ora

Jens Weidmann, seful Bundesbank apeleaza la Faust, de Goethe, pentru a critica Banca Centrala Europeana

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-09-20 09:13

Seful Bundesbank, Jens Weidmann, a apelat la piesa Faust, de Goethe, pentru a-şi susţine criticile aduse programului Bancii Centrale Europene (BCE) de achiziţii de obligaţiuni (Outright Monetary Transactions - OMT) , scrie FT.com.

BCE a aprobat la începutul lunii septembrie un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni, măsura fiind parte a încercărilor instituţiei de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro. Singurul vot împotrivă în consiliul de guvernare al BCE a fost cel al preşedintelui băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.

Piesa clasică scoate în evidenţă, afirmă Weidmann, "problema cea mai importantă a actualei politici monetare bazate pe bani de hârtie", dar şi "posibile corelaţii periculoase între crearea de bani de hârtie, finanţarea statului şi inflaţie".

În primele secene ale tragediei scrise de Goethe, Mefistofel îl convinge pe împăratul Sfântului Imperiu Roman, puternic îndatorat, să tipărească bani de hârtie, susţinuţi la nivel naţional cu aur încă neextras din mine, pentru a rezolva o criză economică. Rezultatele iniţiale sunt bune, însă sunt tipăriţi tot mai mulţi bani şi inflaţia o ia razna.

Chiar dacă nu a făcut explicit comparaţia cu scena din Faust, pentru Weidmann există în mod clar paralelisme cu acţiunile BCE în încercarea de a slava euro.

Şeful Bundesbank afirmă despre planul BCE că este "echivalent cu finanţarea guvernelor prin tipărirea de bani".

"Statul, în partea a doua din Faust, reuşeşte să scape de datorii în primă fază ca urmare a creşterii consumului, care alimentează o recuperare puternică. Această situaţie evoluează ulterior în inflaţie, iar sistemul monetar este distrus de deprecierea rapidă a monedei", a spus Weidmann, într-un discurs susţinut marţi la Frankfurt, locul de naştere al lui Goethe.

Weidmann nu a mai evidenţiat din piesa lui Goethe şi alte învăţăminte pentru economişti, notează publicaţia britanică. Faust reuşeşte in final să conceapă un plan pentru prosperitate şi fericire universală, după care moare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii