BANCI | Opinie

Isarescu: S-a creat o fantasma privind preturile de pe piata imobiliara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-17 22:07

Banca Nationalã a României (BNR) discutã cu notarii pentru a vedea o situatie realã a pietei imobiliare, pentru cã s-a creat o întreagã fantasmã, dar dacã aceste preturi sunt reale, ar trebui sã ne speriem, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu, citat de Mediafax.

"Se creeazã o întreagã fantasmã privind piata imobiliarã. Notarii pot sã furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sã avem o analizã pe bazã de realitate", a afirmat Isãrescu, la un seminar organizat de BNR privind politicile monetare.

El a comentat pe marginea analizelor privind prãbusirea pietelor imobiliare, spunând cã dacã la vânzare sunt afisate preturi fictive de 2.000 de euro, dar tranzactile se vor închea în viitor la 1.000 euro, nu înseamnã neapãrat un "crack".

"Existã foarte multe comentarii cã se va prãbusi piata, depinde de unde, de la pretul real sau de la cel afisat fictiv", a spus Isãrescu.

Întrebat cum comenteazã posibilitatea ca actualele cotatii afisate sã fie de fapt cele reale, Isãrescu a spus: "ar trebui sã ne speriem, dacã ar fi reale".

Conducerea executivã a BNR s-a întânit, luni, cu reprezentanti ai Uniunii Notarilor Publici din România (UNPR) pentru a discuta cadrul de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice referitoare la tranzactiile imobiliare.

Datele vor fi utilizate de BNR în cadrul analizelor care stau la baza evaluãrilor privind stabilitatea financiarã, se aratã într-un comunicat al bãncii centrale.

În urmã cu mai mult timp, banca centralã si-a manifestat îngrijorarea privind evolutia preturilor activelor din piata imobiliarã. Cu aproape doi ani în urmã, guvernatorul BNR vorbea chiar de un bubble la nivelul preturilor din unele zone.

De asemenea, mai multe bãnci centrale si-au manifestat îngrijorarea privind evolutia preturilor în sectorul imobiliar si efectele acestora asupra inflatiei, mai ales dupã declansarea crizei creditelor subprime din Statele Unite.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii