BANCI | Opinie

Ion Ghizdeanu: Deprecierea leului va duce inflatia la peste 6% la sfarsitul lui 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-30 16:12

Inflatia anualã din decembrie 2008 nu se va putea situa sub 6% în cazul în care cursul mediu va fi peste 3,60 lei/euro, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei Nationale de Prognozã (CNP), Ion Ghizdeanu.

CNP estimeazã, pentru acest an, un curs mediu de 3,55 lei/euro, fatã de o medie de 3,3373 lei/euro în 2007. Pentru inflatie, CNP vede o ratã medie de 7,5% în 2008, potrivit prognozei finale de primãvarã, si un nivel anual de 5,8% în luna decembrie.

Pe de altã parte, prognoza Comisiei Europene, publicatã la începutul acestei sãptãmâni, oferã o estimare mai pesimistã pentru cursul de schimb, de 3,70 lei/euro în acest an. Pentru inflatia medie, proiectia executivului UE este de 7,6% în 2008.

Ghizdeanu a explicat cã Bruxelles-ul vede leul mai slab decât prognozeazã CNP, în conditiile în care estimãrile CE tin cont, în primul rând, de evolutia monedei unice fatã de dolarul american, mai mult decât de specificul fiecãrei piete emergente.

Prognoza de primãvarã a CE vede o depreciere a euro fatã de dolar pe medie în acest an, dupã ce, în prima parte a lui 2008, moneda unicã europeanã a ajuns la vârfuri istorice fatã de cea americanã.

Ghizdeanu avertizeazã, însã, cã un curs mediu peste 3,60 lei/euro în acest an implicã si o ratã a inflatiei la sfârsitul anului peste 6%.

"Prognoza Comisiei Europene transmite însã un semnal important, respectiv cã factorii care au condus la accelerarea inflatiei pe plan international în acest an sunt conjuncturali. Ei estimeazã o temperare a inflatiei, nu numai în România, ci si în UE si zona euro, în 2009, la valorile dinaintea crizei din pietele financiare", spune Ghizdeanu.

Cursul de schimb are o influentã importantã asupra preturilor pentru bunurile din import, dar si asupra serviciilor, mai ales în cazul celor de telefonie mobilã.

"Telefonia mobilã cântãreste mult în inflatia finalã, are chiar o pondere mai importantã decât gazul", a explicat Ghizdeanu.

ªeful CNP sperã însã ca presiunile asupra cursului de schimb sã se diminueze odatã cu restrângerea deficitul comercial, prognozatã de CNP, care ar determina limitarea cererii de valutã pe piatã.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii