BANCI | Ultima Ora

Intarirea francului face rau economiei Elvetiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-08-05 17:12

Cu o economie solidă, un guvern stabil şi o rată scăzută a îndatorării, Elveţia beneficiază de toate ingredientele pentru a face din franc o valoare solidă. Dar, în mod paradoxal, această situaţie riscă mai degrabă să dăuneze Confederaţiei decât să-i fie benefică, relatează AFP.

Francul 'este de departe supraevaluat', afirmă Claude Maurer, economist la Credit Suisse. Potrivit acestuia, diferenţa de dobânzi dintre Elveţia şi Uniunea Europeană le provoacă investitorilor pierderi de aproape 1,5% din venituri pe an, 'doar pentru a fi siguri că banii lor sunt plasaţi în siguranţă' în Confederaţie.

'Singurul motiv real pentru cumpărarea de franci elveţieni este aversiunea la risc', adaugă acesta.

Acest fenomen, amplificat de criza datoriei publice şi de temerile legate de conjunctura mondială, a dus la creşterea inevitabilă a francului. De la începutul anului, moneda elveţiană a urcat cu 13% faţă de euro şi cu 18% faţă de dolar.

Potrivit lui Jan-Egbert Sturm, directorul Institutului de Cercetare Economică KOF, investitorii îşi plasează banii în franci elveţieni, deoarece celelalte devize 'riscă pur şi simplu o incapacitate (de plată a datoriei publice) într-un fel saul altul'.

Forţa francului riscă, mai devreme sau mai târziu, să dăuneze economiei elveţiene.

Pe măsură de francul urcă, competitivitatea exportatorilor elveţieni scade. Majoritatea firmelor elveţiene au publicat deja bilanţuri trimestriale afectate de scumpirea francului.

În faţa acestei situaţii, Banca Naţională Elveţiană (BNS, banca centrală) a hotărât miercuri să consolideze rata de politică monetară şi să pună la dispoziţie lichidităţi pentru a opri creşterea francului. Fără prea mult succes, deoarece francul evolua vineri tot la un nivel ridicat de 1,0802 CHF/EUR.

Această măsură riscă să fie insuficientă pentru a reduce presiunea asupra întreprinderilor elveţiene.

'Dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte în Europa, ar putea fi dramatic pentru Elveţia pe termen lung', a avertizat Arturo Bris, profesor de finanţe la Institutul Internaţional de Management şi Dezvoltare /IMD/ de la Lausanne.

În mod paradoxal, încetinirea economică în Elveţia ar putea duce la slăbirea presiunii asupra francului.

Totuşi, o încetinire conjuncturală nu trebuie să ducă rapid la scăderea francului, care nu îşi va regăsi cursul de acum un an, adică 1,40 CHF/EUR. Deviza eleveţiană riscă chiar să depăşească paritatea cu moneda unică europeană, afirmă experţii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii