BANCI | Revista presei

Germania se impotriveste infiintarii unui mecanism de capitalizare a bancilor din afara zonei euro, inclusiv Romania

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-27 08:03

Uniunea Europeana a propus instituirea unui mecanism de capitalizare a bancilor europene din afara zonei euro, in cazul in care acestea ar avea nevoie de lichiditari, din fondul balantei de plati al UE, din care au primit ajutoare mai multe state, inclusiv Romania, insa propunerea a fost respinsa de Gemania si de alte 5 state membre.

Motivul respingerii: bancile din tarile din afara zonei euro nu este necesar pentru mentinerea stabilitatii financiare, a declarat un oficial german pentru Bloomberg.

Uniunea Europeană (UE) a luat in calcul transformarea fondului de asistenţă pentru statele care au probleme în privinţa balanţei de plăţi într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.  

Fondul de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanţare externă ale Letoniei, Ungariei şi României, au afirmat oficialii citaţi.

Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.

Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susţinerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

CE doreşte să aibă la dispoziţie un mecanism paralel fondului de urgenţă al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârşitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condiţiile în care mecanismele de asistenţă ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.

"Comisia a propus ca mecanismul balanţei de plăţi să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din acelaşi motiv pentru care un astfel de sistem există pentru ţările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranţă instituţiilor de supraveghere şi participanţilor la piaţă în ceea ce priveşte stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calităţii activelor şi teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa", a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O'Connor.

Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua situaţia marilor bănci din zona euro, în pregătirea noilor atribuţii de supraveghere centralizată care ar urma să fie preluate de instituţia de la Frankfurt în a doua jumătate a anului viitor.

În plus, toate băncile din UE vor traversa o nouă rundă de teste de stres, derulate de BCE, autorităţile naţionale şi Autoritatea Bancară Europeană.

Astfel, dacă toate mecanismele pregătite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeană va dispune de resurse de până la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citaţi.

Un grup de ţări în frunte cu Germania şi Marea Britanie se opun propunerii, considerând că un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fără sprijiin extern, au mai spus sursele citate.

Principalii suporteri ai proiectului sunt Franţa, Italia şi Spania, care consideră că UE trebuie să le demonstreze investitorilor că este pregătită să facă faţă oricăror probleme care ar putea apărea după evaluările şi testele de stres de anul viitor.

Mecanismul de recapitalizare a băncilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistenţă în privinţa balanţei de plăţi. Proiectul trebuie aprobat în unanimitate de toate statele UE.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii