BANCI | Analiza

Formarea bruta de capital fix a crescut de doua ori mai mult decat consumul populatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-05 20:50

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult la cresterea produsului intern brut al României în 2007, din punct de vedere al utilizãrii acestuia, atât ca urmare a ponderii mari de 85,1% pe care o detine în utilizarea PIB, cât si pe seama majorãrii volumului acesteia, aratã datele INS.

Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, în afarã de consumul final individual al gospodãriilor populatiei (12,5%), au avut si formarea brutã de capital fix (6,9%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,3%), în vreme ce exportul net a tras în jos cresterea economicã cu 10,3%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea internã si-a continuat avansul în primele trei luni ale acestui an într-un ritm sustinut, de 15,9% fatã de primul trimestru din 2007, pe seama cresterii consumului individual al populatiei cu 14,3%.

Formarea brutã de capital fix (FBCF) - în care intrã investitiile în bunuri durabile - a avansat cu 33,2% în trimestrul I din 2008, ritmuri net superioare cresterii PIB, aratã datele publicate joi de Institutul National de Statisticã (INS).

Evolutia formãrii brute de capital fix în trimestrul I din acest an a fost determinatã de majorarea volumului investitiilor cu 35,2% în acelasi interval. Astfel, investitiile în constructii au crescut cu 33,1%, cele în utilaje - cu 34,1%, iar cele în mijloace de transport au înregistrat o crestere de 39% fatã de primul trimestru din 2007.

Cresterea importurilor de bunuri si servicii (35,2%) a devansat-o pe cea a exporturilor de bunuri si servicii (24,6%), ceea ce a atras adâncirea deficitului comercial si a celui de cont curent.

Produsul intern brut al României a fost de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro) în primul trimestru al acestui an, în crestere cu 8,2% fatã de cel din primul trimestru din 2007, mult peste asteptãrile analistilor, potrivit estimãrilor publicate, luni, de Institutul National de Statisticã (INS).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii