BANCI | Analiza

Fondurile de investitii suverane se indeparteaza de Wall Street

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-17 15:57

Un grup care nu a participat, în mod ciudat, cu o ofertă de ultim moment pentru a cumpăra ieftin banca Bear Stearns, a fost cel al fondurilor de investitii suverane care au cheltuit recent miliarde de dolari pe Wall Street, relatează Reuters.

Date fiind sutele de miliarde de dolari pe care le controlează fondurile suverane, aceasta este o veste neplăcută pentru firmele occidentale sau alte companii lovite de criza creditelor care a pus stăpânire pe Statele Unite si Europa.
Fondurile nu s-au implicat deloc în operatiunea de salvare a celei de-a cincea bănci de investitii din Statele Unite, pe care JPMorgan Chase & Co. a decis duminică să o cumpere cu numai 2 dolari/actiune, a cincisprezecea parte din cotatia de vineri a actiunilor Bear Stearns.

În contextul în care în cea mai recentă operatiune de salvare a unei bănci de pe Wall Street nu au venit niciun fel de fonduri din Asia si Orientul Mijlociu, analistii au spus luni că este posibil ca fondurile de investitii suverane să se îndepărteze de activele financiare americane, pentru moment. Însă nu numai marile fonduri de îndepărtează de Wall Street.

Cotatia actiunilor principalului broker chinez, CITIC Securities, a crescut luni, pentru că firma a renuntat la o afacere încheiată a anul trecut, pentru a investi în Bear Stearns.

Faptul că fondurile suverane si investitorii străini nu se implică i-ar putea nelinisti pe cei care lucrează pe Wall Street, care speră că investitorii străini îi vor ajuta să îsi păstreze locurile de muncă.

"În niciun caz, nimeni nu va prinde un cutit care cade. De ce să se implice acum?", se întreabă un strateg al pietelor din cadrul Saxo Bank, Craig Russell, citat de Reuters.

"Nimeni din piată nu vrea să restabilească încrederea în afară de banca centrală americană Federal Reserve si acest lucru îngrijorează pe toată lumea. Dolarul american este o valută de care toată lumea vrea să scape". Când băncile de pe Wall Street au fost expuse, anul trecut, la criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, fondurile de investitii le-au sustinut prin mari injectii de capital.

Din luna noiembrie a anului trecut, Citigroup a colectat aproximativ 30 miliarde dolari de la Abu Dhabi, Kuveit si de la printul Alwaleed al Arabiei Saudite, cotatia actiunilor coborând cu 38% în acea perioadă.

Actiunile băncii elvetiene UBS s-au depreciat de când fondurile din Singapore si din Orientul Mijlociu au injectat lichiditate în decembrie. În aceeasi lună, un nou fond de investitii din China a hotărât să investească 5 miliarde dolari în Morgan Stanley, după ce banca americană de investitii a afisat pierderi legate de criza creditelor ipotecare în valoare de 9,4 miliarde dolari.

Actiunile băncii s-au depreciat, de atunci, cu 25%. Pe măsură ce criza creditelor s-a adâncit, cotatia actiunilor institutiilor financiare a scăzut. Valoarea monedei americane a coborât odată cu actiunile.

"Pe baza experientei anterioare, fondurile de investitii suverane vor fi mai ezitante", a declarat un economist regional din cadrul Macquarie Securities, Bill Belchere.

"Fondurile vor căuta să îsi diversifice portofoliile excluzând dolarul american".

Belchere a spus că fondurile de investitii din Orientul Mijlociu îsi vor diversifica investitiile în Asia. În contextul în care fondurile de investitii se îndepărtează de Wall Street pentru moment, angajatii din cadrul institutiilor lovite de criza creditelor ar putea avea probleme în păstrarea locurilor de muncă.

Concedierile în masă au fost evitate până acum pe Wall Street, pentru că injectiile de capital au luat forma unor participatii minore cumpărate de fondurile de investitii suverane.

Însă în cazul în care istitutiile financiare în impas financiar vor fi nevoite să caute finantare din partea jucătorilor din piată, sunt de asteptat suprapuneri ale locurilor de muncă si, implicit, concedieri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii