BANCI | Stirea Zilei

Fondul Roman de Contragarantare a finantarilor pentru IMM are un capital de 100 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-12 08:23

Guvernul a decis constituirea Fondului Român de Contragarantare, o propunere inclusă în planul de măsuri anticriză, a anunţat primul-ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de Guvern.

“Prin acest Fond, în valoare de 100 de milioane de euro urmărim menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă”, a subliniat premierul, citat intr-un comunicat al Guvernului.

Fondul Român de Contragarantare a fost constituit ca instituţie financiară specializată, care are ca unic obiect de activitate contragarantarea garanţiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice române, pentru creditele şi alte instrumente de finanţare obţinute de întreprinderile mici şi mijlocii de la băncile comerciale şi din alte surse.

Actul normativ a fost adoptat în scopul îmbunătăţirii accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare, prin intermediul preluării unei părţi din riscul asumat de către fondurile de garantare, la acordarea garanţiilor.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvern, procentul de contragarantare este, de regulă, de maximum 80% din valoarea garanţiilor contractate. Condiţiile în care se acordă contragaranţiile sunt stabilite prin schema/schemele de contragarantare propuse de Fond şi autorizate potrivit legislaţiei în domeniul ajutorului de stat.
Forma de organizare a acestui Fond este de societate comercială pe acţiuni. Acţionari iniţiali sunt Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, cu o cotă de participare de 68%, şi Fundaţia Post-Privatizare, cu o cotă de 32%. Valoarea participaţiei statului român la constituirea capitalului social iniţial al Fondului este de 272 milioane lei iar a Fundaţiei Post-Privatizare este de 128 milioane lei.

Acest fond este administrat în sistem dualist, de un consiliu de supraveghere, alcătuit din 7 membri şi un directorat, alcătuit din 3 membri. Mandatul membrilor consiliului de supraveghere şi al membrilor directoratului este de 4 ani şi poate fi reînnoit.
Situaţiile financiare anuale ale Fondului vor fi auditate potrivit legii. Anual, până la 31 mai, Fondul prezintă Guvernului raportul de activitate pe anul precedent.

Contragarantarea garanţiilor este o practică internaţională de securizare a creditelor şi de creştere a numărului de agenţi economici şi IMM beneficiari de produse financiare, care să le permită dezvoltarea durabilă. Forme de contragarantare există în toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii