PENSII PRIVATE | Ultima Ora

Fondul de garantare a pensiilor private ne asigura pensia

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-15 17:04

Proiectul privind fondul de garantare a pensiilor private obligatorii si facultative ar putea fi gata n dou sau trei sptmni si, potrivit acestuia, contributia initial pentru fiecare administrator va fi de 50.000 euro, a spus, pentru NewsIn, directorul general al CSSPP, Cristian Rosu.

"Pentru nceput, am gndit o valoare initial a contributiilor de 50.000 euro, adic 1% din capitalul social minim de nfiintare a unei societti de administrare (n.r. cel putin 4.000.000 euro), dar nu mai putin de 50.000 euro", a mentionat Rosu. El a adugat c suma de 50.000 de euro reprezint, de fapt, propunerea comisiei cu privire la legea pentru nfiintarea fondului de garantare n sistemul pensiilor private.

Rosu a precizat c administratorii vor plti si o contributie lunar, care va fi stabilit ulterior de ctre Comisia de Supraveghere n Sistemul de Pensii Private. "Pentru nceput, este posibil s fie nevoie de mai putini bani, deoarece sunt active putine n piat, ns, ulterior, ar putea s fie nevoie de contributii mai mari, odat cu cresterea sumelor administrate", a mai spus Rosu.

Directorul general al CSSPP a explicat c, potrivit legislatiei, arbitrul pensiilor private nu poate constrnge administratorii s nfiinteze acest fond de garantare si, prin urmare, va initia un act legislativ pe baza cruia se va impune nfiintarea acestui fond.

"Fondul de garantare va fi nfiintat pe baza unui act legislativ pe care l vom trimite prin circuitul normal de avizare", a mai spus Rosu, care a adugat c acest fond de garantare a pensiilor private urmeaz s fie constituit conform modelului din sistemul bancar romnesc.

eful CSSPP a precizat c, pentru initierea acestui proiect, Comisia a avut n vedere modelul Bncii Nationale a Romniei (BNR) si modelul Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor (CSA). n ce priveste modelul din sistemul bancar, toate bncile sunt membre ale Fondul de Garantare a Depozitelor n Sistemul Bancar (FGDSB), iar banca central este actionarul pricipal. n cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor (CSA) ns, fondul de garantare functioneaz ca un departament special n cadrul arbitrului asigurrilor.

"Am discutat cu reprezentanti ai bncii centrale si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor (CSA) despre modalitatea de functionare a celor dou sisteme, le-am adaptat sistemului pensiilor private si am considerat c modelul sistemului bancar este cel mai bun", a precizat Cristian Rosu.

El a mentionat c n cazul fondului de garantare din sistemul bancar, bncile garanteaz pn la un anumit plafon depozitele populatiei, iar Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu poate s garanteze pn la un anumit plafon, ci va garanta diferentele care nu pot fi obtinute din lichidarea activelor fondului, n cazul n care un administrator intr n procedur de administrare special.

"Dac activele si provizioanele care se lichideaz nu sunt suficiente pentru a acoperi pensiile pe care participantii acestui fond trebuie s le obtin, se va apela la fondul de garantare pentru a acoperi aceste diferente", a mai spus Rosu.

n iunie 2007, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declarase c fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii n instrumente cu lichiditate mare si risc sczut, ns pn la acea dat nu se luase nc o decizie n ce priveste forma de organizare a acestuia. El mentionase, totusi, c Legea 204 privind pensiile facultative "ne trimte mai degrab spre constituirea ca o societate pe actiuni".

Pentru depunerile populatiei n bnci, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garanteaz depozitele pn la un plafon de 20.000 euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii