BANCI | Opinie

Florin Georgescu: BNR va injecta din ce in ce mai multi bani in sectorul bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-20 17:16

Scăderea RMO-urilor la pasivele în lei de la 20% la 18% reprezintă un bun prilej de a analiza în perspectivă oportunitatea altor măsuri similare, în condiţiile în care banca centrală este preocupată de resursele de finanţare a economiei reale, a spus prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

El a arătat că, în condiţiile temperării ritmului de creştere a creditării la 15-20% anul viitor, BNR va începe să injecteze din ce în ce mai mulţi bani în sectorul bancar, în raport cu atingerea obiectivelor de inflaţie şi stabilitate macroeconomică.

"Vă întrebaţi, probabil, de unde vor veni banii în condiţiile restrângerii lichidităţii şi trebuie să menţionez că, în acest context internaţional, dar şi al repercusiunilor interne, trece în poziţia de creditor net şi va înceta gradual să mai facă absorbţie netă, începând să injecteze bani în circulaţie în raport cu obiectivele de inflaţie şi de stabilitate economică", a declarat Georgescu.

Prim viceguvernatorul BNR a explicat că, prin "colateralizare", băncile se vor putea împrumuta de la BNR, garantând cu titluri de stat.

Referitor la ultima scădere a rezervelor minime obligatorii (RMO), Georgescu spune că aceasta reprezintă un bun prilej pentru a testa reacţia pieţei şi pentru a analiza oportunitatea altor măsuri similare în viitor.

"Suntem preocupaţi de resursele de finanţare ale economiei reale şi avem în vedere măsuri care să asigure continuarea creditătii în acest plan", a mai spus Georgescu.

Consiliul de Administraţie al BNR a decis, la ultima şedinţă din 30 octombrie, să reducă rezervele minime obligatorii la pasivele în lei de la 20% la 18%, cu aplicare începând cu perioada 24 noiembrie-23 decembrie. Măsura ar avea ca efect, potrivit analiştilor, eliberarea în piaţa a circa 2 miliarde lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii