BANCI | Stirea Zilei

Finantele refuza sa vanda bancilor titluri de stat pe un an cu o dobanda mai mare de 10,75%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-08-03 18:51

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, luni, doar 97,25 milioane lei (23,09 milioane euro) prin certificate de trezorerie cu discont, scadente la 12 luni, pentru care a platit un randament mediu anual în scădere, de 10,75%, potrivit datelor băncii centrale.

Finanţele au atras la licitaţia de luni - prima din această lună - numai 8,1% din valoarea de 1,2 miliarde lei anunţată iniţial, iar randamentul maxim acceptat a fost egal cu cel mediu, de 10,75% pe an, precizand ca respinge toate ofertele bancilor care au depasit respectiva dobanda.

Băncile au depus cereri de cumpărare de 2,51 miliarde lei (596 milioane euro), de 25,8 ori mai mult decât a atras ministerul.

La şedinţa similară din 27 iulie, MFP a vândut titluri de stat cu maturitate la 12 luni de 556,599 milioane lei (132,4 milioane euro), pentru care plăteşte un randament mediu anual, de 10,98%.

Finanţele şi-au propus să emită în august titluri de 6,5 miliarde lei, după ce în primele şapte luni din 2009, MFP a luat din piaţă aproape 48,4 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult decât valoarea atrasă în 2008, de 12,5 miliarde lei.

Guvernul şi-a asumat o ţintă de deficit bugetar de 4,6% din produsul intern brut (PIB) - sau 24,3 miliarde lei - pentru acest an, în urma acordului de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional. FMI a fixat României ţinte trimestriale de deficit bugetar: cel mult 14,5 miliarde lei la finalul trimestrului al doilea şi maximum 18,6 miliarde lei pentru al treilea trimestru.

Deficitul bugetar a ajuns la jumătatea acestui an la 2,71% din produsul intern brut (PIB), respectiv 14,38 miliarde lei (3,4 miliarde euro), uşor sub ţinta convenită cu FMI, de 2,73% din PIB.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, declara săptămâna trecută că va negocia cu FMI un deficit bugetar cel puţin egal cu scăderea veniturilor din economie, precizând că "nivelul veniturilor pe semestrul I a fost mai scăzut cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi reflectă efectele crizei financiare şi economice asupra capitalului privat în mod special".

Reprezentanţii FMI au declarat oficialilor români, în cadrul discuţiei de miercuri seară de la Guvern, că estimează că economia românească se va contracta cu 8% în acest an şi, în aceste condiţii, ar fi de acord cu un deficit bugetar de 8% din PIB, dacă Executivul reduce suplimentar cheltuielile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii