BANCI | Ultima Ora

Financial Times: Romania, dovada ca Uniunea Europeana se confrunta cu pericolul stagflatiei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-12 11:00

Stagflaţia, fenomen caracterizat de inflaţie şi creştere economică redusă, a început să-şi facă simţită prezenţa în Uniunea Europeană, una din ţările ameninţate de acest fenomen fiind România, informează Financial Times.

În luna martie, rata anuală a inflaţiei a crescut la 8%, cel mai ridicat nivel de după luna august 2008, în vreme ce economia se chinuie să revină pe creştere, după doi ani de recesiune. Creşterea preţurilor de consum a fost determinată în principal de majorarea preţurilor la alimente, în special la fructe şi legume.

Potrivit FT, chiar dacă întreaga lume este vulnerabilă la creşterea preţurilor materiilor prime, România este mai expusă decât alte state din UE, deoarece alimentele deţin o pondere ridicată în coşul de consum.

Economiştii se aşteaptă ca tendinţa de creştere a inflaţiei să se tempereze după recolta din această vară şi după ce efectul majorării TVA va dispărea. Cu toate acestea, inflaţia nu va scădea atât de mult încât să respecte ţinta de trei procente avută în vedere de Banca Naţională. Estimările economiştilor merg până la o rata de 6%.

În plus, nici 2012 nu arată mai bine, în condiţiile în care autorităţile de la Bucureşti s-au angajat în faţa FMI şi UE să reducă subvenţiile la încălzire. Aceasta măsură va duce la creşterea inflaţiei cu aproximativ un punct procentual.

Economistul şef al ING, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, crede că Banca Naţională nu va putea reduce dobânda de referinţă de la nivelul actual de 6,25 procente. De asemenea, analiştii de la Citigroup cred şi ei că BNR va păstra nemodificată dobânda de bază.

În ceea ce priveste creşterea economică, după doi ani de recesiune, guvernul de la Bucureşti prognozează pentru 2011 pe un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 1,5%, cifra ce nu oferă o marjă suficientă pentru a evita un alt an de recesiune. 'Situaţia poate fi descrisă ca stagflaţie. Există o revenire dar este foarte, foarte fragilă. În plus, există şi o inflaţie ridicată', a declarat Alexandru-Chidesciuc.

FT subliniază că Romania merită felicitări pentru stabilizarea economiei după criza din 2008-2009, însă atrage atenţia că fără ţinerea sub control a inflaţiei această stabilizare este incompletă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii