BANCI | Stirea Zilei

Euro va inlocui leul in 2014 la un curs de schimb de 3,25 lei/euro, estimeaza CNP

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-03 13:04

Moneda unică europeană va înlocui leul în România în 2014 la un curs de schimb de 3,25 lei/euro, estimează Comisia Natională de Prognoză (CNP) în prognoza pe termen lung, în care este anticipată o rată medie a inflatiei de sub 3% începând din 2012.

Prognoza îsi mentine estimarea pentru cursul mediu de schimb din acest an la 3,55 lei/euro, în ciuda unei deprecieri semnificative a leului în primele luni ale anului.

Astfel, cursul mediu de schimb al leului a fost de peste 3,67 lei/euro în primele cinci luni ale acestui an, calculat după cotatiile de referintă afisate de Banca Natională a României (BNR).

Pentru 2009, CNP anticipează un curs mediu de schimb de 3,45 lei/euro, leul urmând să se aprecieze în continuare până la un curs mediu de 3,38 lei/euro în 2010, 3,33 lei/euro în 2011 si 3,30 lei/euro în 2012.

În 2013, când leul ar trebui să se afle în anticamera zonei euro (ERM 2 - Mecanismul Ratelor de Schimb), moneda europeană va valora 3,25 lei, cotatie la care se va face înlocuirea între leu si euro ca monedă de circulatie pe teritoriul României. Începând cu 2014, toate proiectiile macroeconomice ale CNP ia în calcul o paritate euro/leu de 3,25 lei/euro.

În privinta inflatiei din România, CNP anticipează o temperare treptată a acesteia până spre niveluri comparabile cu cele din zona euro. Astfel, după un vârf de 7,5% în acest an, rata anuală medie a inflatiei ar trebui să coboare la 4,5% în 2009 si la 3,6% în 2010.

Cu trei ani înainte de intrarea în zona euro, în 2011, inflatia medie anuală ar urma să se tempereze la 3,2%, pentru ca în primul an în ERM 2 (2012), preturile să crească, în medie, cu doar 2,8% în România, estimează CNP.

Pentru 2013, CNP anticipează un nivel "european" al inflatiei medii anuale, de 2,5%, urmat, în primul an al României în zona euro (2014), de o temperare a cresterii preturilor la 2,3%.

Începând cu 2015, proiectiile CNP indică o stabilizare a inflatiei medii anuale din România la 2%, în apropierea nivelului tintit de Banca Centrală Europeană (BCE), de imediat sub 2%.

Adoptarea euro în 2014 presupune vointă politică

România si-a propus să adopte euro în 2014, ceea ce ar presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM 2) cu doi ani mai devreme, în 2012. Pentru aceasta, România trebuie să îndeplinească anumite criterii de convergentă nominală, care constau în limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat după standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.

Un criteriu esential este ca inflatia medie anuală - care a ajuns în România la 6,3% în aprilie - să nu depăsească cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.

Alte două criterii sunt legate de rata dobânzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important înainte de intrarea în ERM 2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fată de euro.

La sfârsitul lunii mai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara că oamenii politici trebuie să îsi asume, încă de pe acum, obiectivul de aderare a României la zona euro în 2014, dacă doresc respectarea acestei tinte, si să tină cont că o convergentă nominală nu este sustenabilă fără una reală.

Şeful băncii centrale a explicat că asumarea tintei pentru adoptarea monedei unice de către clasa politică nu presupune un angajament scris, explicit, ci stabilirea de către guvern a unor obiective si politici adecvate.

Presedintele Traian Băsescu declarase, tot în luna mai, că România trebuie să îsi asume "explicit" anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene. El a avertizat, însă, că tinta este realistă numai dacă autoritătile vor gestiona cu responsabilitate cheltuielile publice si dacă vor fi introduse mecanisme "coerente" de planificare si executie bugetară multianuală.

Luni, 2 iunie, Băsescu a spus la Frankfurt, unde participă la marcarea celor zece ani de existentă ai Băncii Centrale Europene, că i se pare "realistă" aderarea României la zona euro în 2014.

"Vreau să afirmăm oficial si la cel mai înalt nivel că ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea României la zona euro", a declarat Băsescu ziaristilor care îl însotesc în deplasarea la Frankfurt.

Şeful statului a calificat drept "realist" acest termen, desi a admis că "nu e usor, având în vedere situatia economică europeană în general".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii