BANCI | Stirea Zilei

Economia Romaniei isi va incetini ritmul de crestere la 3,75% in 2009, estimeaza analistii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-27 13:24

Produsul Intern Brut (PIB) al României va continua să crească accelerat în trimestrul al treilea din 2008, cu 8,85%, chiar dacă mai multe state europene au anunţat intrarea în recesiune, însă anul viitor avansul va fi de doar 3,75%, potrivit mai multor economişti români intervievaţi de Reuters.

Creşterea anuală a activităţii economice din România va fi inferioară celei din trimestrul al doilea, de 9,3%, din cauza influenţei problemele economiei mondiale.

Analiştii se aşteaptă ca avansul PIB pentru 2008, estimat la 8,45%, să fie cel mai mare din Europa, însă reducerea creditării şi politica monetară restrictivă vor diminua creşterea economică la doar 3,75% în 2009.

Criza financiară mondială a afectat foarte puţin ratele de creştere economică din Europa de Est în trimestrul al treilea, însă impactul asupra regiunii, inclusiv asupra României, se face simţit rapid în trimestrul al patrulea, întrucât problemele de lichiditate au întărit restricţiile de creditare şi au contribuit la reducerea cererii.

"Creşterea din acest an va fi ridicată, există încă o anumită inerţie provenită din contractele aflate în derulare", a declarat Ionuţ Dumitru, şeful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank.

Principalul suport pentru economie, în trimestrul al treilea, va continua să fie asigurat de sectorul industrial şi construcţii, consideră analiştii, consumul încă ridicat şi recolta agricolă mai bună decât cea din anul precedent.

Totuşi, în ultimele luni ale anului toţi aceşti indicatori au fost afectaţi de cererea mai scăzută, determinată de condiţiile mai dure de finanţare, după ce lichiditatea redusă a urcat dobânzile interbancare la cele mai ridicate valori din ultimii ani, au precizat analiştii.

Companii mari ca Dacia sau ArcelorMittal au redus sau chiar au oprit producţia în ultima perioadă.

În timp ce trimestrul al patrulea va fi afectat doar parţial de impactul problemelor economiei mondiale, 2009 nu pare foarte optimist pentru România, analiştii estimând un avans al PIB-ului de 3,75%, cel mai redus din ultimii nouă ani.

"Creşterea de anul următor va fi afectată de întinderea recesiunii la nivel mondial, finanţarea externă mai dificilă, politicile monetare restrictive de la începutul anului 2008 şi un efect semnificativ de bază", a spus Otilia Ciotau de la Piraeus Bank.

Banca Naţională a României (BNR) a urcat rata dobânzii de politică monetară cu 3,25 puncte procentuale, din octombrie 2007, până la 10,25%, pentru a combate presiunile inflaţioniste, cauzate de creşterea consumului.

BNR ar putea fi forţată să urmeze exemplul altor bănci centrale europene şi să reducă dobânda cheie în trimestrul al patrulea, consideră unii analişti. Totodată, scăderea presiunii asupra leului, ca urmare a politicii de reducere a riscului, ar putea întârzia o asemenea măsură.

Un analist al agenţiei de rating Moody's a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că se aşteaptă ca România să intre în recesiune în 2009, prognoză criticată de guvern şi banca centrală.

Cele mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză indică pentru acest an o creştere economică de 9,1%, iar pentru 2009 de 6%. Prognozele băncii centrale plasează avansul PIB la 8-9% în acest an şi 4-5% în 2009.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii