BANCI | Analiza

Doar 28,1% (79,9 miliarde lei) din depozitele bancare sunt garantate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-04 08:53

Fondul de Garantare a Depozitelor garanta efectiv doar 28,1% (79,9 miliarde lei) din suma totală a depozitelor din sistemul bancar la 31 martie 2009, în condiţiile în care 94,5% din volumul total al depozitelor erau atrase de băncile participante la Fond, conform datelor instituţiei.

Astfel, la 31 martie 2009, valoarea totală a depozitelor garantate şi negarantate din sistemul bancar se ridica la 284,16 miliarde lei, în creştere cu 5,6% faţă de finalul lui 2008.

Din suma totală, FGDSB garanta efectiv sume din depozite în valoare de doar 79,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din volumul total al depozitelor din sistemul bancar, în condiţiile în care cele 32 de bănci participante la Fond înregistraseră la data menţionată un sold al depozitelor de 268,6 miliarde lei, în creştere cu 4,8% faţă de finalul lui 2008.

Diferenţa dintre volumul total al depozitelor şi cel al depozitelor atrase de instituţiile participante la Fond, de 15,6 miliarde lei, reprezintă depozite ale reprezentanţelor băncilor străine în România cu statut de sucursală, conform prezentării FGDSB.

În schimb, volumul depozitelor care aveau garanţii totale sau parţiale din partea Fondului la 31 martie 2009 se ridica la 119,9 miliarde lei.

Diferenţa între volumul depozitelor garantate de Fond şi cea a volumului efectiv garantat de Fond, de 40 miliarde lei, reprezintă sume care depăşesc plafonul stabilit pentru garantare, de 50.000 euro pentru populaţie şi 20.000 euro pentru companii.

Doar 18% din depozitele companiilor aveau garanţii la Fond la 31 martie

Pe de altă parte, băncile participante la Fond au atras până la finalul primului trimestru din 2009 depozite de la clienţi persoane juridice de aproape 181 miliarde lei, din care doar depozite de 32,6 miliarde lei (18%) aveau garanţii de la Fond.

Depozitele atrase de cele 32 de instituţii de credit de la populaţie se ridicau la 87,6 miliarde lei la 31 martie, din care economii de aproape 87,3 miliarde lei (99,6%) aveau garanţii de la FGDSB.

Totodată, din volumul total al depozitelor instituţiilor de credit respective, 128,6 miliarde lei erau depozite în valută, din care depozite de doar 43,93 miliarde lei (34,16%) erau garantate.

În cazul depozitelor în lei, din volumul total al economiilor atrase de băncile participante la Fond, de 139,97 miliarde lei, depozitele care aveau garanţii din partea Fondului se ridicau la aproape 76 miliarde lei (54,3%), conform datelor furnizate de instituţie.

În acelaşi timp, valoarea medie a depozitului efectiv garantat de Fond se ridica la 3.932 lei pentru persoane fizice şi la 4.841 lei pentru persoane juridice.

Numărul total de deponenţi efectiv garantaţi de Fond ajunsese la peste 17,1 milioane persoane la finalul primelor trei luni din acest an, din care 16,3 milioane erau persoane fizice.

Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar garantează echivalentul în lei al sumei de 50.000 de euro pentru depozitele persoanelor fizice începând din 15 octombrie 2008, anterior plafonul fiind stabilit la 20.000 euro.

Totodată, în cazul persoanelor juridice, Fondul garantează sumele de până la 20.000 euro, însă plafonul va fi majorat la 50.000 euro de la 1 iulie 2009.

Conform legislaţiei în vigoare, statul nu garantează depozitele populaţiei sau ale firmelor care şi-au negociat, în cazul sumelor mari, rate de dobândă cu mult peste cele standard, dacă se dovedeşte că "au contribuit la agravarea situaţiei financiare" a băncii, în cazul unui faliment.

Pe lângă această categorie, există o serie de alte cazuri pentru care Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar nu garantează sumele depuse la bănci, printre care "depozitele administratorilor, conducătorilor, directorilor, cenzorilor, auditorilor financiari, acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit, familiilor persoanelor fizice de mai sus - soţii, precum şi rudele şi afinii de gradul întâi, terţelor persoane care acţionează în numele deponenţilor menţionaţi".

Neacoperite sunt şi "depozitele rezultate din tranzacţii pentru care au fost pronunţate hotărâri judecătoreşti definitive de condamnare pentru infracţiunea de spălare de bani".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii