BANCI | Ultima Ora

Decizie surpriza a Federal Reserve: mentine stimulii financiari, fiind ingrijorata de revenirea economiei si cresterea dobanzilor la credite

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-09-19 08:52

Banca centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a sfidat ieri așteptările investitorilor, prin amânarea inceperii procesului de reducere a masivelor stimulente financiare destinate sustinerii economiei, motivand ca asteapta mai multe semnale privind reluarea unei cresteri economice solide.

Reactia pietei a fost prompta: actiunile de la bursa americana au crescut la valori record iar dobanzile aferente obligatiunilor au scazut. Dobanzile la titlurile de stat emise de Trezoreria SUA au urcat in ultimele luni pe baza asteptarilor ca Fed va reduce volumulor celor 85 de miliarde de dolari pe lună destinati achizițiilor de obligațiuni, care au stat la baza eforturilor sale de a stimula economia.

Mai mult, Presedintele Fed, Ben Bernanke, a refuzat sa spuna daca va incepe sa reduca volumul de achizitii de obligatiuni in acest an, preferand sa sublinieze ca nu exista un program prestabilit. In iunie insa, el a spus ca Fed ar urma sa inceapa sa reduca vanzarile de obligatiuni inainte de sfarsitul anului.

"Nu există programat niciun calendar fix. Chiar trebuie să subliniez asta," a declarat Bernanke, citat de Reuters. "În cazul în care datele confirmă prognozele noastre de bază, dacă vom câștiga mai multă încredere în aceste prognoze... atunci am putea lua decizia spre sfarsitul acestui an", a adaugat el.

Reacția piețelor fost rapidă și puternica. Dolarul american a scazut la un minim al ultimelor șapte luni față de principalele valute iar prețul aurului, o traditionala protectie imptriva inflatiei, a crescut cu mai mult de 4%.

"Federal Reserve rămâne destul de preocupata de evolutia lenta a economiei, preferând să-și asume riscul de a fi prea moderata pentru prea mult timp, in loc sa fie restrictiva prematur", a declarat Mohamed El-Erian, de la Pimco, firma care gestionează cel mai mare fond de investitii din lume.

Conform ultimei prognoze trimestriale, Fed a redus previziunile de creștere economică pentru 2013 la 2.0-2.3 la suta, fata de estimarea din iunie, de 2,3 - 2,6 la suta. Revizuirea cresterii pentru anul 2014 a fost si mai mare.

In comunicatul de presa, Fed a explicat ca economia este afectata de o intarire a politicii fiscale și de dobanzi in crestere la creditele ipotecare, acestea fiind principalele motive pentru care a decis să mențină volumul de achiziții de titluri la ritmul actual de 85 de miliarde de dolari pe lună.

"Daca inăsprirea conditiilor financiare din ultimele luni va continua, ar putea incetini ritmul de îmbunătățire a economiei și pietei muncii", se arata in comunicatul Fed.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii