BANCI | Ultima Ora

Curs valutar: Leul se apreciaza la 3,6262 lei/euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-30 15:19

Moneda naţională s-a apreciat joi cu aproape patru bani (1,05%) la cursul de referinţă al BNR, pnă la 3,6262 lei/euro, pe o tendinţă regională de ntărire n faţa euro, n condiţiile n care pieţele emergente nregistrează o volatilitate puternică.

Miercuri, Banca Naţională a Romniei (BNR) anunţase un curs de referinţă de 3,6645 lei/euro.

"Este o piaţă liniştită, n ton cu regiunea, cu volatilitate care se ntlneşte şi pe restul pieţelor emergente, nsă mişcările sunt ceva mai atenuate aici. Nu putem spune că investitorii sunt n aşteptarea deciziei BNR, pentru că majoritatea preconizează o menţinere a dobnzii cheie, fără alte decizii spectaculoase", a declarat, pentru NewsIn, dealeul Băncii Comerciale Romne (BCR), Narcis Noaghea.

Moneda naţională a nceput şedinţa la nivelul de 3,6250 lei/euro şi, după o ntărire rapidă n prima jumătate de oră pnă la 3,60 lei/euro, a oscilat puternic pe o tendinţă de depreciere, pnă la un minim de 3,6380 lei/euro. La ora 13:20, leul se apreciase uşor, iar băncile cumpărau un euro cu 3,6300 lei şi l vindeau cu 3,6360 lei.

n regiune, pieţele valutare au fost, de asemenea, extrem de volatile, monedele emergente urmnd o tendinţă similară. Astfel, forintul a cştigat puternic n primele tranzacţii ale zilei, pnă la 252,8 unităţi/euro, nsă s-a depreciat ulterior la 257 unităţi/euro, nivel sub care a oscilat apoi. Moneda poloneză s-a apreciat iniţial la 3,4586 unităţi/euro, pentru ca apoi să piardă teren pnă la aproape 3,5890 zloţi/euro, fluctund apoi n jurul nivelului de 3,54 unităţi/euro.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat joi de BNR arată o apreciere puternică a leului, cu peste nouă bani (3,3%), pnă la 2,7607 lei/dolar, de la 2,8546 lei/dolar, ct era miercuri.

Pe pieţele internaţionale, după ce a pierdut teren la aproape 1,33 dolari/euro, dolarul a oscilat de asemenea puternic revenind pe o tendinţă de apreciere, pnă aproape de 1,31 dolari/euro. La 13:20, ora Romniei, euro era cotat la 1,3096 dolari/euro.

Banca Naţională a Romniei a afişat, n prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobnzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14,05% pe an, sub cel din şedinţa anterioară, de 14,27%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobnda a cobort la 17,8% pe an, de la 18,20% pe an, ct era miercuri.

Dobnzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) se menţin la un nivel foarte ridicat, de 15-50% pe an, cu mult peste dobnda de politică monetară, de 10,25% pe an, n ciuda normei Băncii Naţionale a Romniei, care a intrat miercuri n vigoare, privind plafonarea nivelului ROBOR. Cu toate acestea, investitorii nu realizează multe tranzacţii la acest nivel, a mai spus Noaghea.

Astfel, dacă ROBOR depăşeşte cu mai mult de 25% nivelul ratei dobnzii pentru facilitatea de credit, BNR poate bloca publicarea indicilor ROBID/ROBOR, la nivelul dobnzii la facilitatea de depozit (6,25% pe an), respectiv dobnzii la facilitatea de credit (14,25% pe an).

Consiliul de administraţie al BNR se va ntlni, joi, n ultima şedinţă de politică monetară din acest an, n cadrul căreia se va discuta şi ultimul raport asupra inflaţiei. Următoarea şedinţă de politică monetară a băncii centrale va avea loc pe 6 ianuarie 2009.

Analiştii se aşteaptă la menţinerea dobnzii de politică monetară la 10,25% pe an, nsă nu exclud nici o nouă urcare a acesteia, ca semnal pentru presiunile inflaţioniste n creştere, din cauza deciziei de majorare a salariilor şi pensiilor.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii