BANCI | Ultima Ora

Cumparatorii de creante incerte la un pret mai mic decat valoarea nominala ar putea fi scutiti de TVA

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-11-01 19:02

Companiile care achiziționează creanțe incerte la un preț inferior valorii nominale, pentru care nu există alte înțelegeri între părți, ar putea fi scutite de la plata taxei pe valoarea adăugată, anunță experții în taxe de la Accace, intr-un comunicat de presa.

Măsura ar putea veni ca urmare a deciziei Curții Europene de Justiție date vineri, 27 octombrie 2011, în cazul GFKL Financial Services AG, furnizor german de servicii financiare, conform căreia vânzarea creditelor neperformante/creanțelor incerte la un preț inferior valorii lor nominale nu constituie un serviciu de recuperare de creanțe supus TVA.

În cazul supus atenției CEJ, GFKL a preluat de la o bancă ipoteci și creanțe cu scadența depășită aferente unui număr de 70 de contracte de împrumut declarate scadente, a căror valoare nominală era de aproximativ 15 milioane de euro. Deoarece acest transfer se referea la creanțe cu scadența depășită și care erau improbabil de a mai fi recuperate în întregime, valoarea lor economică agreată de către cele două părți a fost stabilită la aproximativ 8,4 milioane de euro, în timp ce prețul de achiziție a fost agreat la aproximativ  8 milioane de euro.

Abordarea autorităților fiscale germane era ca suma de aproape 400.000 de euro, reprezentând diferența dintre valoarea economică și prețul plătit, reflecta remunerația pentru un serviciu taxabil, în contextul în care  GFKL și banca nu agreaseră în contract o remunerație specifică pentru aceste servicii taxabile, ci doar prețul la care se transferau creanțele respective.

În acest context, CEJ a decis ca, în cazul achiziției de creanțe incerte la un preț inferior valorii nominale, pentru care nu există alte înțelegeri între părți, nu se poate considera că se realizează activități taxabile, precum recuperarea de creanțe.

“Această decizie clarifică situația și pentru  tranzacții similare din România, unde legislația fiscală stabilește, în prezent, ca regulă generală, că activitatea de recuperare de creanțe reprezintă o operațiune  taxabilă prin prisma TVA. De asemenea, textul normelor de aplicare ale Codului Fiscal detaliază baza de impozitare pentru creanțele cu termen de scadență depășit ca reprezentând diferența între o valoare economică «teoretică» a creanței în cauză și prețul plătit pentru achiziția ei”, a declarat Valentin Țic-Chiliment, Head of Tax în cadrul Accace.

În acest context, este posibil ca autoritățile române să amendeze textul normelor de aplicare a Codului Fiscal, făcând referire la decizia CEJ menționată.

“Recomandăm companiilor care sunt implicate în astfel de tranzacții să analizeze, în funcție de circumstanțele aplicabile, măsura în care decizia CEJ li se poate aplica, mai ales în condițiile în care există posibilitatea de a recupera o parte din costurile cu TVA suportate în trecut”, a adăugat Valentin Țic-Chiliment.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



Problele de functionare a aplicatiei Revolut

Aplicatia Revolut a avut probleme de functionare pe parcursul zilei de astazi, conform reclamatiilor clientilor: "Aplicatia nu functioneaza. E pentru ultima oara cand imi tin toti banii in contul Revolut", conform unei postari pe pagina Facebook a Revolut. Banca a confirmat detalii

BCR lanseaza o noua varianta de plati cu numarul de telefon, o alternativa la Alias Pay

BCR lanseaza o noua varianta de plati doar cu telefonul, fara IBAN, cu cardurile Visa, o alternativa la platile tip AliasPay. Clientii persoane fizice ai BCR care au carduri Visa vor putea face plati, din aplicatia George, doar pe baza numarului de telefon, catre clientii altor banci din detalii

Banca Transilvania are un numar de telefon dedicat fraudelor online

Banca Transilvania pune la dispozitia clientilor un numar de telefon dedicat pentru fraudele online: 0264.308.055. Intr-o postare pe Facebook a bancii se arata: "În ultima perioadă, au crescut tot mai mult tentativele de fraudă și atacurile de phishing, iar metodele detalii

Burse la Transilvania Executive Education MBA

 Valoarea totală a burselor este de 19.000 de euro  Cursurile încep în 8 februarie 2025  Până acum, 220 de persoane au absolvit acest EMBA Banca Transilvania și detalii

 



 

Ultimele Comentarii