BANCI | Opinie

Cum vad managerii evolutia economiei in perioada ianuarie-martie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-28 12:07

Managerii firmelor româneşti estimează reducerea producţiei şi a numărului de angajaţi în industrie şi construcţii în perioada ianuarie-martie 2009, dar şi o activitate stabilă în comerţ şi servicii, deşi preţurile ar urma să crească, arată, miercuri, ancheta de conjunctură a Statisticii, citata de NewsIn.

Aproape trei din zece (29%) manageri din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%), pe fondul unei diminuări semnificative a contractelor şi comenzilor din ultimele trei luni, atât pentru piaţa internă cât şi pentru piaţa externă, "cea mai mare înregistrată de la începutul anului", potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Managerii anticipează o tendinţă negativă şi în ce priveşte numărul de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -21% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce pentru preţurile produselor industriale aceştia prognozează o tendinţă de creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Managerii firmelor din construcţii se aşteaptă ca în următoarele trei luni acest sector să fie afectat de scăderi în ce priveşte volumul producţiei (sold conjunctural -33%), stocul de contracte şi comenzi (sold conjunctural -26%), precum şi personalul angajat atât pe total (sold conjunctural –28%), cât şi pe grupe de mărime a companiilor.

Actorii economici estimează, însă, o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +24%).

Stabilitate în comerţ, creştere în servicii

Pentru perioada ianuarie - martie 2009, managerii din comerţul cu amănuntul au aşteptări pesimiste privind evoluţia acestui domeniu, ca urmare a contextului economic internaţional, caracterizat de incertitudini referitoare la dezvoltarea economică viitoare.

Situaţia economică, pe total activitate, înregistrează un sold conjunctural de +7% în ianuarie 2009 faţă de +5% înregistrat în luna decembrie 2008, iar volumul total al vânzărilor de mărfuri îşi menţine tendinţa semnalată în luna anterioară (sold conjunctural +26%), potrivit INS.

Totodată, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%), precum şi o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +20%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, la un sold conjunctural de +10%, uşor mai scăzută decât aprecierea din decembrie 2008 (sold conjunctural +13%). Conform estimărilor din luna ianuarie 2009, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de stabilitate pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +4%).

Managerii estimează, de asemenea, că în următoarele trei luni, va avea loc şi o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

În plus, ei sunt de părere că preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +25%).

"Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.236 agenţi economici), construcţiilor (1.394), comerţului cu amănuntul (2.157) şi serviciilor (2.056). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector", se precizează în comunicatul Statisticii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

De ce permit bancile transferuri catre platforme de criptomonede prin care se fac fraude online?

Bancile nu ar trebui sa transfere clientilor intreaga responsabilitate pentru fraudele online, ci sa-si asume o parte din vina, mai ales daca permit transferuri catre platforme de criptomonede (site-uri, aplicatii. portofele electronice) cunoscute ca fiind fraude sau care sunt detalii

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

 



 

Ultimele Comentarii