BANCI | Stirea Zilei

Cum cumparam titluri de stat - Ghidul investitorului in titluri de stat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-06 11:14

Ministerul Finantelor a publicat un ghid al investitorului in titluri de stat (vezi documentul atasat) in care se arata pasii de parcurs pentru a putea avea acces la titlurile de stat emise de Ministerul Finantelor.

Titlurile de stat nu mai pot fi cumparate de catre populatie direct de la Trezorerii, asa cum se intampla pana in 2005.

Acum, cumpararea titlurilor de stat se face prin intermediul bancilor (denumite dealeri primari) sau pe piata secundara a titlurilor de la BNR sau Bursa de Valori.

Titlurile de stat nu se pot cumpara de la orice banca, ci doar de la cele 12 banc admise ca dealeri primari:

- Royal Bank of Scotland (RBS)
- Alpha Bank
- BRD
- BCR
- Banca Transilvania
- Bancpost
- CEC Bank
- Citibank
- ING Bank
- MKB Romexterra
- Raiffeisen Bank
- UniCredit Tiriac Bank

Pentru investitia in titluri de stat ai nevoie de minim 10.000 de lei, valoarea nominala individuala a unui titlu de stat.

Exista doua tipuri de titluri de stat:

1. Titluri de stat pe termen scurt: certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta de pana la 1 an (6 luni sau un an). Acestea sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

2. Titluri de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta): obligatiuni de stat cu o scadenta de peste un an (3,5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discount sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In cazul obligatiunilor de stat de tip benchmark, valoarea nominala a seriei de titluri de stat emise si aflate in circulatie poate fi majorata ulterior de catre emitent prin redeschideri ulterioare, in conditiile mentinerii caracteristicilor initiale ale emisiunii (rata dobanzii, data platii dobanzii si data scadentei).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

 



 

Ultimele Comentarii