BANCI | Stirea Zilei

Criza scoate la suprafata problemele clientilor cu cardurile EFG Euroline

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-21 13:10


EFG Euroline sau EFG Retail Services (http://www.euroline-cards.ro) este o Institutie Financiara Nebancara (IFN) detinuta de grupul grec EFG Eurobank Ergasias, actionar majoritar si la Bancpost. EFG Eurobank Ergasias este pe primul loc in Grecia in domeniul cardurilor si creditelor de consum.

Si in Romania, EFG Euroline a fost foarte agresiva in ultimii ani, acordand credite de consum de valori mici, in magazine in special, prin intermediul cardului Euroline. Este vorba, in principal, de celebrele credite doar cu buletinul. Credite care au fost infierate, dar abia in ultima perioada, de reprezentantii Bancii Nationale.

Pentru ca aceste credite au fost acordate unor persoane cu venituri mici si cu o documentatie minima, fara garantii suplimentare, EFG Euroline intampina dificultati in recuperarea debitelor, acum in perioada de criza, cand lumea incepe sa aiba probleme cu banii.

Problema este amplificata de tipul creditului de consum pe card, prea complicat pentru niste persoane simple ca sa-l inteleaga si sa-l adminisitreze eficient. In acelasi timp, un credit pe card presupune niste costuri ascunse care pune, de asemea, probleme clientilor, spre deosebire de un credit de consum simplu acordat de banci, de obicei cu rate fixe, sau de IFN-urile care acorda credite rapide, de asemenea cu rate fixe si costuri stiute de la inceput.

PROBLEME

De exemplu, multi dintre posesorii unui card Euroline confunda suma minima de plata lunar aferenta unui credit pe card cu rata lunara pentru un credit. Achitand suma minima de plata au senzatia ca au platit rata. In acest fel, multi au cumulat, de fapt, restante la plata ratelor, fara a fi constienti de acest lucru. Mai grav, societatea de creditare a aplicat penalitati pentru intarzieri, ceea ce a dus, in unele cazuri, la acumularea unor datorii destul de mari.

O vina in aceasta poveste revine nu doar clientilor, insuficienti pregatiti din punct de vedere financiar, dar si a institutiei de credit, care nu a reusit sa explice clientilor cat mai clar conditiile de creditare si sa incerce ulterior sa reglementeze situatia.

Nici autoritatile de supraveghere, precum Protectia Consumatorilor sau Banca Nationala nu au intervenit in aceste probleme. Abia la finalul acestui an Guvernul a emis o ordonanta prin care acorda ANPC rolul de a reglementara si controla contractelor de creditare.

Insa BNR nu poate fi scutita de a fi aratata cu degetul pentru ca nu a jucat nici un rol pana acum in educatia financiara a populatiei si in reglementarea si supravegherea relatiei banci-clienti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii