BANCI | Stirea Zilei

Criza abia începe în Ungaria

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-06-15 08:44

Pentru Ungaria, unul dintre statele din Europa de Est cel mai grav lovite de criza financiară mondială, perioada cea mai dificilă ar putea începe în perioada ce va urma, cu repercusiuni asupra economiei reale şi consecinţe ale măsurilor de austeritate, sunt de părere analiştii, citaţi de AFP.

"Nu ştiu cum vom trece de această criză", a declarat Levente Benedekfi, promotor imobiliar, pentru AFP, aflat în dificultate încă de anul trecut, când criza economică mondială a atins Ungaria.

"În mod normal vindem între 10 şi 15 apartamente pe luna, însă în ultimele nouă nu am putut vinde decât două", a precizat acesta, subliniind că este momentan proprietar a 480 de apartamente goale.

"În plus, compania noastră este îndatorată în franci elveţieni, totalul datoriilor ridicându-se la 10,7 milioane euro, iar datoria ar trebui achitată prin vânzarea de apartamente", a precizat acesta.

Ungaria, ţară aflată aproape de a intra în incapacitate de plată în octombrie 2008, a obţinut sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), Uniunii Europene (UE) şi Băncii Centrale Europene (BCU), în cuantum de 20 miliarde euro, conform AFP.

Pentru a obţine acest ajutor, Ungaria a trebuit să promită reducerea drastică a deficitului public.

Acordul a adus cu sine două consecinţe - stabilizarea pieţelor financiare şi a cursului monedei ungare, evitându-se astfel falimentul, relatează AFP.

Însă, pe de altă parte, guvernul a fost obligat să pună în vigoare o serie de măsuri de austeritate, începând cu luna iulie 2009, care vor reduce drastic veniturile ungarilor.

Pentru sectorul construcţiilor, care a înregistrat în primul trimestru din 2009 o scădere de 4,2% faţă de perioada similară din 2008, eliminarea subvenţiilor acordate familiilor interesate să cumpere prima casă (ridicându-se la 14 mii euro pentru o familie cu trei copii), aceste măsuri pot avea consecinţe grave.

"Politica de austeritate a guvernului ungar nu va fi decât în folosul FMI, al investitorilor şi al analiştilor", a declarat politologul Péter Tölgyessy.

"Cetăţenii nu au simţit încă adevăratul impact al crizei. Efectele vor fi devastatoare începând cu data de 1 iulie. Consumul se va reduce cu 8-9%, mai ales în a doua parte a anului", a adăugat acesta referindu-se la taxa pe valoarea adăugată (TVA), ce va urca de la 20% la 25%, scrie AFP.

Actualul acord cu FMI expiră în martie 2010, iar premierul Gordon Bajnai a declarat marţi că Ungaria ar putea să nu fie nevoită să cheltuiască tot pachetul de ajutor obţinut de la FMI în luna octombrie, toţi banii nefolosiţi fiind destinaţi majorării rezervelor.

Economia Ungariei s-a comprimat cu o rată anuală de 6,7% în primul trimestru, peste estimările preliminare care indicau o scădere a produsului intern brut (PIB) cu 6,4%.

De asemenea, Ungaria a raportat marţi un excedent comercial de 429,7 milioane euro în aprilie, după ce în martie acesta a ajuns la 502,6 milioane euro, potrivit unor statistici preliminare. În aprilie 2008, Ungaria înregistrase un excedent comerical de 48,9 milioane euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii