BANCI | Ultima Ora

Cristian Bichi, BNR: Riscurile sistemice trebuie detectate timpuriu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-04-21 16:51

Criza financiară a arătat că o slăbiciune a cadrului de reglementare financiară a fost lipsa supravegherii macroprudenţiale, iar ca răspuns la criză numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale.

"Absenţa supravegherii macroprudenţiale a permis creşterea necontrolată a dezechilibrelor financiare, a căror corecţie a dus la costuri economice ridicate pentru economiile naţionale începând cu vara anului 2007. Ca răspuns la criză, numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale, inclusiv prin înfiinţarea unor noi autorităţi sau comitete macroprudenţiale", a declarat Cristian Bichi, şef al departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României.

Acesta a menţionat că obiectivul supravegherii macroprudenţiale îl reprezintă detectarea timpurie a riscurilor sistemice şi adoptarea de măsuri în vederea diminuării sau eliminării acestora. Bichi susţine că sfera de cuprindere macroprudenţială cuprinde inclusiv interacţiunea acesteia cu economia.

În ceea ce priveşte instrumentele şi guvernanţa, instrumentele macroprudenţiale utilizează, în principal, instrumente prudenţiale pentru a diminua riscul sistemic.

Oficialul BNR a mai spus că eficienţa politicii macroprudenţiale în UE, depinde, în mod crucial, de aranjamentele naţionale de politică macroprudenţială ale statelor membre.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomandă, printre altele, ca statele membre să se asigure că deciziile de politică macroprudenţială şi justificările lor sunt făcute publice în timp util, cu excepţia cazului în care această acţiune este considerată a fi un risc la adresa stabilităţii financiare şi că strategiile de politică macroprudenţială sunt stabilite şi publicate de autoritatea macroprudenţială.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



ING lanseaza o platformă cu oferte speciale pentru clientii firme

ING lansează Business Deals, o platformă în care antreprenorii au acces la oferte B2B, negociate de reprezentanții băncii, pentru nevoile afacerii lor, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Clienții beneficiază de reduceri la o gamă largă detalii

ING Bank sustine eficienta energetica a cladirilor

Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF) anunță lansarea „Caravanei ROENEF”, un proiect destinat promovării eficienței energetice în clădiri și creșterii gradului de informare, la nivelul populației, cu privire la beneficiile pe detalii

ING Bank a ajuns la 1,85 milioane clienti activi

Veniturile ING Bank România au ajuns la 1,79 miliarde de lei în primul semestru din 2024, în creștere cu 9,6% față de perioada similară a anului anterior, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Creșterea numărului de clienți și a portofoliului de detalii

Patria Bank si-a majorat creditele cu 8%

Patria Bank, banca specializata in sprijinirea antreprenorilor romani, a anuntat un profit net de 18,1 milioane lei pentru primele sase luni ale anului 2024, in crestere cu 61% fata de nivelul inregistrat in primul semestru al anului 2023, conform unui comunicat al detalii

 



 

Ultimele Comentarii