BANCI | Stirea Zilei

Creditele acordate de banci au scazut si in ianuarie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-25 08:38

Creditul în lei a înregistrat în ianuarie un declin lunar real de 1,1%, după ce a scăzut în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce împrumutul în valută, exprimat în euro, şi-a temperat ritmul de reducere, de la 1% în decembrie la 0,1%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax.

În termeni reali, creditul neguvernamental în lei a scăzut după declanşarea efectelor crizei financiare şi în Europa Centrală şi de Est, respectiv în ultimul trimestru din 2008, cu 2,4% în decembrie, cu 0,7% în noiembrie şi cu 0,4% în octombrie.

Creditul în valută a scăzut în noiembrie faţă de octombrie cu 0,9% exprimat în euro, dar a avansat cu 2,3% în lei. În luna octombrie 2008, evoluţia creditului în valută a fost inversă, respectiv a crescut cu 0,4% exprimat în euro şi a scăzut cu 1,5% în lei.

În ultima parte a anului, creditarea a fost aproape blocată, în parte din cauza incertitudinilor existente pe plan local şi internaţional, care au condus la limitarea finanţărilor de care dispuneau băncile, dar şi a implementării unui nou regulament al BNR privind acordarea de împrumuturi persoanelor fizice.

Situaţia de pe piaţa bancară locală a devenit tensionată începând din luna august, în contextul extinderii problemelor din SUA la nivelul economiei mondiale. Băncile au avut acces mai greu la finanţare şi la costuri mai ridicate, mai multe instittuţii de credit fiind nevoite să apeleze la facilitatea de împrumut a BNR şi la orientarea strategiei spre atragerea de depozite de pe plan local.

În termeni nominali, ianuarie a fost prima lună după octombrie în care creditele au crescut atât în lei, cât şi în valută.

Creditul neguvernamental în valută, exprimat în lei, a înregistrat în ianuarie o creştere lunară de 7,2%, superioară ratei din decembrie, de 4,4%, în timp ce împrumuturile în lei au avansat cu 0,1%, după ce în luna precendentă s-au redus cu 2,1%.

Ritmul de creştere al creditului guvernamental s-a accelerat treptat după luna octombrie 2008, în care a înregistrat prima scădere în termeni lunari, de 0,6%, în urma manifestării efectelor crizei internaţionale asupra pieţei din România.

Astfel, creditul neguvernamental a avansat în noiembrie cu 1,1% faţă de luna precendentă, în decembrie cu 1,5% şi în ianuarie cu 4,2%.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii