BANCI | Analiza

Claudiu Cercel: Creditele in valuta vor creste in continuare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-17 20:38

Diferentele de dobândã, refinantarea mai atractivã în valutã si perspectiva trecerii la euro vor sustine în continuare cresterea creditelor în moneda europeanã, a declarat, joi, directorul Directiei Piete Financiare din BRD-Societe Generale, Claudiu Cercel, citat de Mediafax.

El a arãtat cã piata de refinantare internã oferã un suport slab, iar bãncile se pot refinanta în continuare de la actionari, bãnci-mamã, respectiv îneuro.

De asemenea, piata swap euro-leu, care ar putea sã asigure lichiditãti în lei, este limitatã. Pe de altã parte, lichiditatea în monedã localã are o volatilitate ridicatã din cauza interventiilor BNR, reale sau "suspectate", dar si a dificultãtii de anticipare a lichiditãtii Trezoreriei Statului.

"Probabil cã la finalul lunii aprilie, vom asista din nou la o majorare a dobânzilor si la o lipsã de lichidiatate asa cum s-a întâmplat anul trecut. Simpla anticipatie va avea efect în dobânda din piatã", a spus Cercel, la seminarul "Politica monetarã: Evolutii si provocãri", organizat de banca centralã.

El crede cã finantãrile de la bãncile-mamã vor continua, chiar dacã într-un ritm încetinit.

De asemenea, bãncile vor putea atrage credite sindicalizate în euro sau de la institutiile financiare, cum ar fi Banca Europeanã de Recontructie si Dezvoltare sau Banca Europeanã de Investitii.

Cercel preconizeazã însã si o revenire a apetitului bãncilor românesti pentru obligatiuni în lei, chiar dacã piata nu are adâncimea necesarã.

În ceea ce priveste planurile de finantare alternative, Cercel aminteste cã acestea sunt elaborate împreunã cu bãncile-mamã, ceea ce înseamnã cã fondurile sunt în euro. Directorul BRD s-a întrebat dacã BNR va fi dispusã sã sprijine bãncile comerciale prin operatiuni de swap sau dacã se gândeste la personalizarea dobânzii la rezervele minime obligatorii.

La rândul sãu, guvernatorul BNR a întrebat la ce curs ar trebui BNR sã facã swap cu bãncile respective.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii