BANCI | Analiza

Cinci banci au renuntat la creditele in franci elvetieni si alte doua le-au marginalizat

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 16:24

Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank, Banca Românească şi Millennium Bank şi-au retras din ofertă creditele în franci elveţieni, iar Raiffeisen Bank şi OTP Bank au limitat creditele în această valută, pe motiv că au ajuns să aibă costuri similare celor în euro din cauza crizei mondiale.

Volksbank România, subsidiara românească a grupului financiar austriac Volksbank, a anunţat, vineri, că renunţă la acordarea creditelor în franci elveţieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR) şi a crizei financiare internaţionale.

Piraeus Bank a oprit, de asemenea, creditarea în franci elveţieni, dar a refuzat să comenteze motivele pentru care a recurs la această măsură. Nici Credit Europe Bank România şi Banca Românească nu au dorit să dea detalii despre măsurile similare.

Millennium Bank România şi-a sistat, de asemenea, oferta de credite în franci elveţieni, pe motiv că "în contextul actual, creditele în CHF oferă aproape aceleaşi condiţii de creditare ca împrumuturile în moneda europeană şi atunci nu se justifică să ai două produse similare în portofoliu", potrivit declaraţiilor reprezentanţilor băncii pentru NewsIn.

Raiffeisen, OTP, GarantiBank şi Bancpost mai dau credite în CHF

În schimb, reprezentanţii Raiffeisen Bank România au declarat pentru NewsIn că nu au stopat creditele în franci elveţieni, "dar costurile cu astfel de credite au ajuns să le egaleze pe cele în euro, şi atunci e normal ca oamenii să se îndrepte spre cele în euro sau lei". "Şi noi îi îndreptăm spre împrumuturile în moneda naţională sau euro", au spus reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Joi, Raiffeisen International - banca mamă a Raiffeisen Bank România - a anunţat că a început să-i îndrepte pe clienţi spre credite în monedă locală în Ungaria, România şi Ucraina şi că rămâne "selectivă" în acordarea de credite în valută companiilor.

"OTP Bank România - prima bancă din România care a introdus creditul în CHF în 2005 - nu a renunţat la creditarea în franci elveţieni, însă, pe fondul crizei financiare internaţionale, este necesară o aliniere a dobânzilor aferente creditelor în CHF la condiţiile actuale ale pieţei, ceea ce conduce inevitabil la scumpirea acestor credite", a declarat, pentru NewsIn, directorul general adjunct al OTP Bank România, Adrian Chichiţă.

El a explicat că, "practic, nivelul dobânzilor aferente creditelor în CHF vor fi comparabile cu cele în EUR, ceea ce va face (cel puţin temporar) mult mai puţin atractivă creditarea în această monedă".

GarantiBank şi Bancpost şi-au menţinut oferta de credite în franci elveţieni.

Şi alte bănci din regiune au renunţat la creditele în valute "cu probleme"

Decizia băncilor din România vine după o măsură similară anunţată, miercuri, de Volksbank din Ungaria, care preciza că a limitat creditarea în dolari şi în franci elveţieni pe piaţa ungară.

Tot miercuri, Raiffeisen Bank din Ungaria, subsidiară a Raiffeisen International, a anunţat că a impus restricţii la creditele acordate în monedă străină, iar joi, divizia din Ungaria a grupului belgian KBC, al treilea jucător de pe piaţă după active, a suspendat acordarea a două tipuri de credite imobiliare.

Luni, banca ungară MKB, acţionarul majoritar al MKB Romexterra din România, anunţa că a suspendat acordarea de credite în valută pentru a proteja clienţii de fluctuaţiile valutare.

În Polonia, Millennium şi PKO BP, doi dintre cei mai mari creditori din ţară, au anunţat, marţi, că vor înăspri normele de creditare ipotecară din cauza costurilor mai mari ale finanţării şi a temerilor că ritmul de creştere economică va fi afectat de criza financiară.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii